Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ιταλία: συνεχίζεται η … θύελλα του «σκανδάλου Μπόσι» (http://www.protothema.gr/world/article/?aid=190176, 14/4/2012) Ή όταν η αισθητική "αποκαλύπτει" και την ουσία των πραγμάτων και την πολιτεία των ανθρώπων...

.............................................................

Έργα και ημέρες του άλλοτε συνεργάτη του Μπερλουσκόνι

Ιταλία: συνεχίζεται η … θύελλα του «σκανδάλου Μπόσι»

 
 
Όταν το 1992, η Λέγκα του Βορρά σημείωνε τη πρώτη της σημαντική εκλογική επιτυχία με κύριο σύνθημά της «Contro Roma ladrona» («Κατά της Ρώμης, της μεγάλης κλέφτρας»), κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ηγέτης της και γραμματέας του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι θα γινόταν είκοσι χρόνια μετά ο ίδιος «ladrone», «μεγάλος κλέφτης» δηλαδή. Κι όμως η ώρα αυτή έφτασε για τον ιδιαίτερο πολιτικό άνδρα που γοήτευε το πλήθος με το κήρυγμα του κατά των μεταναστών και υπέρ της απόσχισης της Παδάνιας από την υπόλοιπη Ιταλία, όταν αποκαλύφθηκε ότι κρατικές χρηματοδοτήσεις που δίνονταν για την κάλυψη προεκλογικών αγώνων του κόμματος, διοχετεύθηκαν στην οικογένεια Μπόσι.

Από αυτά σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο 130.000 ευρώ δόθηκαν για να αγοραστεί το πτυχίο του 24χρονου γιου του Μπόσι, Ρέντζο, οι 25.000 ευρώ για να ανακαινιστεί ένα σπίτι έξω από το Μιλάνο και το 1,5 ως χρηματοδότηση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της οικογένειας που ίδρυσε η σύζυγος του Μπόσι, Μανουέλα Μαρόνε αποκλειστικά για τα παιδιά των μελών της Λέγκα του Βορρά.


Την ίδια ώρα, μέσα σε φάκελο με ετικέτα «Η φαμίλια» που βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία του Μπόσι βρέθηκαν στοιχεία σχετικά με αγορές ακριβών αυτοκινήτων εκ των οποίων ένα Audi A6 με κόστος 41.000, ένα Smart των 12.000 ευρώ, μια Bmw X5 αξίας 59.000 ευρώ, 251.000 για την 11μελή φρουρά ασφάλεια των αδερφών Μπόσι, 10.000 ευρώ για την προεκλογική καμπάνια του Ρέντζο, 250.000 ευρώ για άλλα έξοδα του γιου Ρικάρντο και αρκετές ακόμα χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, χρήματα που προέρχονταν από δημόσια ταμεία χρησιμοποίησε και η 52χρονη αντιπρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Ρόζι Μάουρο που ανήκει στην Λέγκα για να πληρώσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο για τον 35χρονο σύντροφό της στην Ελβετία.


Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο γραμματέας της Λέγκας υπέβαλε την παραίτησή του για να ακολουθήσει κι ο γιος του Ρέντζο. Ο Ουμπέρτο Μπόσι με δάκρυα εμφανίστηκε μπροστά στους υποστηρικτές του κόμματος μαζί με τον Ρομπέρτο Μαρόνι πρώην υπουργό Εσωτερικών επί Μπερλουσκόνι και πιθανότερο μελλοντικό ηγέτη για τον οποίο είπε ότι «είναι Ιούδας». Στην ομιλία του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις μαφιόζικες οικογένειες της Καλαβρίας και της Σικελίας, όπως πολλοί του προσάπτουν και χαρακτήρισε τον εαυτό του «θύμα σκευωρίας». Βέβαια λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη και όπως δήλωσε φίλος του σε Ιταλό δημοσιογράφο φέρεται να μετάνιωσε που έβαλε τα παιδιά του στην πολιτική.


Την ίδια ώρα μερίδα του ιταλικού Τύπου αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να μεγαλώσουν τα παιδιά του Μπόσι σωστά όταν ο ίδιος ο πατέρας του έχει καταφέρει να ξεγελάσει ακόμα και την σύζυγό του. Παντρεμένος ακόμα με την πρώτη του γυναίκα ο Μπόσι έφευγε κάθε ημέρα από το σπίτι με μια τσάντα στο χέρι και την χαιρετούσε λέγοντας της «γεια σου αγάπη μου πάω στο νοσοκομείο», ισχυριζόμενος ότι είναι γιατρός ενώ δεν είχε πάρει ποτέ του το πτυχίο. Γιατί επομένως να μην ονειρεύονται τα παιδιά του ένα μέλλον πλούσιο, με ακριβά αυτοκίνητα, όμορφες γυναίκες, πολιτική καριέρα χωρίς να είναι απαραίτητο πτυχίο ή ακόμα κι απολυτήριο. Βέβαια δεν αντιλαμβάνονταν ότι μπορεί ο πατέρας του να ήταν ικανός να επιτεθεί στον Μπερλουσκόνι αποκαλώντας τον «μαφιόζο» και την επομένη να φωτογραφίζεται δίπλα του χαμογελαστός, είχε όμως ισχυρό πολιτικό ένστικτο και μια μοναδική ικανότητα να μαγεύει τον λαό του, όπως κάθε άλλος ακραίος ηγέτης.


Μανουέλα Μαρόνε
Η σύζυγος

Κάποια σκληροπυρηνικά μέλη της Λέγκα υποστήριζαν ότι ο Μπόσι έκανε μεγάλο λάθος να παντρευτεί γυναίκα από τη Σικελία, δηλαδή μια που δεν ανήκει στην «καθαρή φυλή» όπως οι ίδιοι. Αυτό ωστόσο αφήνει αδιάφορο τον Μπόσι σε σχέση με όσα ακούγονται πως η σύζυγός του ήταν η μαύρη γάτα πίσω από την υπόθεση με το δημόσιο χρήμα. Ολοι από το κόμμα γνώριζαν πως εκείνη αποφάσιζε για όλα, εξασκώντας τη δύναμή της δίχως όρια. Στο μεταξύ δε, σε μια σοφίτα προέβλεπε το μέλλον διαβάζοντας τα Ταρό και κάνοντας μαύρη μαγεία. Σήμερα όμως το μέλλον της όπως κι αυτό της  υπόλοιπης οικογένειας Μπόσι είναι γραμμένο στις καταθέσεις στην Εισαγγελία και προβλέπεται πιο μαύρο και από τα μάγια της.


Ρέντζο Μπόσι
Ο γιος

Μπορεί να χρειάστηκε να προσπαθήσει τρεις φορές για να αποκτήσει το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο τελικά πήρε με τη βάση και να αγοράσει το πτυχίο του όμως αυτό δεν τον πτόησε από το να δοκιμάσει τις ικανότητές του στην πολιτική. Bέβαια o «πέστροφας», όπως τον αποκαλούν από τότε είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «δελφίνο», στο μεταξύ χρησιμοποιούσε το όνομά του για να κερδίζει νεαρές σταρλέτες και να αγοράζει ακριβά αμάξια.

 
Ελενα Μοράλι
Η πρώην

Μία από τις πολλές κατακτήσεις του «πέστροφα» ήταν κι η ξανθιά στάρλετ Ελενα Μοράλι η οποία έγινε γνωστή έπειτα από συμμετοχή της σε τηλεοπτικό ριάλιτι. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην Corriere della Sera, οι δύο τους συνδέονταν συναισθηματικά το καλοκαίρι του 2010. «Θυμάμαι μια βίλα που είχε κοντά στη λίμνη Γκάρντα. Είχε πάρα πολλά δωμάτια, μια πισίνα και την είχε στη διάθεσή του όποτε ήθελε. Ισως να μην του ανήκε αλλά σίγουρα τη χρησιμοποιούσε συχνά», δήλωσε η Μοράλι η οποία δήλωσε πως έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε για το οικονομικό σκάνδαλο μια και όπως είπε «με τον Ρέντζο βγαίναμε με ένα Smart κι μια Bmw, βέβαια μου μιλούσε για την Porsche του». Πάντως ο μικρός Μπόσι εξέφραζε με κάθε τρόπο την αγάπη του στον πατέρα του όταν βρισκόταν με την φίλη του… «Ο Ρέντζο μου μιλούσε πολύ για τον πατέρα του. Εχουν πολύ δυνατή σχέση. Τον επηρέαζε πολύ και συχνά μου μετέφερε όσα του έλεγε. Μπορώ να πω ότι η πατρική παρουσία στη σχέση μας έφερνε βαρεμάρα». Ωστόσο ο μπαμπάς Μπόσι δε φαινόταν να εγκρίνει τη σχέση του γιου του με την ξανθιά τηλεπερσόνα μια και όπως δηλώνει η Μοράλι «ο πατέρας του δεν συμφωνούσε που ο γιος του ήταν μαζί μου γιατί δεν ήθελε να φιγουράρει σε σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Απαιτούσε από εκείνον χαμηλό προφίλ».


Σίλβια Μπάλντο
Η νυν

Μπορεί να μην έχει καμία ομοιότητα με τις υπόλοιπες κοπέλες του Ρέντζο, όμως είναι εκείνη που φαίνεται να του έχει κλέψει την καρδιά. Οκτώ χρόνια μεγαλύτερη του, η Σίλβια Μπάλντο ήταν εκείνη που φυγάδευσε τον αγαπημένο της από τους δημοσιογράφος που είχαν κατασκηνώσει έξω από το γραφείο του για μια δήλωση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. «Σοβαρή και μετρημένη, δεν είναι μόνο τακούνια και χαμογελάκια», λένε όσοι την γνωρίζουν κι όπως δείχνει φαίνεται αποφασισμένη για όλα. Αλλωστε η ίδια η lady Μποσι, είχε δηλώσει στο παρελθόν όταν ασχολείτο με την τηλεόραση ότι αυτό που έχει σημασία είναι «η δουλειά και σοβαρότητα, τίποτα άλλο». Προφανώς αυτά τα δύο στοιχεία δεν ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις της σχετικά με τους συντρόφους της.

 
Ντανιέλα Κανταμέσα
Η γραμματέας
«Ειδοποίησα τον Μπόσι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα οικονομικά», είπε σε κατάθεσή της η γραμματέας του Μπόσι, Ντανιέλα Κανταμέσα η οποία ισχυρίζεται ότι είχε εντοπίσει ότι δημόσιο χρήματα είχε κατασπαταληθεί από μέλη της οικογένειας. «Ενιωσα προσβολή και απογοήτευση ως στρατευμένη του κόμματος», είπε για να συμπληρώσει ότι δεν είπε τίποτα στον Μπόσι για τη σύζυγό του και τα χρήματα που λάμβανε για το ιδιωτικό σχολείο της γιατί θεώρησε ότι δεν ήταν κομψό!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: