Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Είναι λάθος" του Ι. Κ. Πρετεντέρη (ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα "ΝΕΑ", Δευτέρα 09 Απριλίου 2012) κι ένα σκίτσο του Α. Πετρουλάκη ("Καθημερινή", 10/4/2012)

...................................................


Είναι λάθος

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα "ΝΕΑ", Δευτέρα 09 Απριλίου 2012
 
Το 1804, σε μια έκρηξη θυμού και καχυποψίας, ο Βοναπάρτης στράφηκε κατά του νεαρού Λουί Αντουάν, δούκα του Ενγκιέν.
Ο δούκας απήχθη από το σπίτι του στη Γερμανία, οδηγήθηκε στη Γαλλία όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Οταν το τραγικό αυτό περιστατικό έγινε γνωστό, ο πανίσχυρος υπουργός Αστυνομίας του Βοναπάρτη, Ζοσέφ Φουσέ, λέγεται ότι αναφώνησε: «Είναι χειρότερο από έγκλημα: είναι λάθος!».
Καμία σχέση φυσικά μεταξύ Πρώτης Αυτοκρατορίας και ΠαΣοΚ ή Βοναπάρτη και Βενιζέλου.
Αλλωστε η απόφαση του δεύτερου να επαναφέρει στα ψηφοδέλτια όσους κατά καιρούς αποδοκίμασαν εμπράκτως και πεισματικά τον ίδιο, το κόμμα του και την πολιτική του, δεν είναι κανένα έγκλημα. Είναι απλώς λάθος.
Οχι από την άποψη της κομματικής τάξης ή του αρχηγικού κύρους ή της εκλογικής απόδοσης - και τα τρία τα βάζω σε δεύτερη μοίρα...
Αλλά από την άποψη του γενικότερου προτάγματος - κάτι που προσωπικά θεωρώ απείρως σημαντικότερο...
Να σκεφτούμε για λίγο. Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα σήμερα της Ελλάδας;
Ασφαλώς όχι το εκλογικό μέλλον της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Σίγουρα, όμως, η γενική απαξία και η απώλεια της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Και τα δύο παράγουν ένα βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης και εκτίμησης.
Καλώς Ή κακώς, ο μέσος Ελληνας δεν πιστεύει ότι ο μέσος πολιτικός πολιτεύεται με όρους προσωπικής ανιδιοτέλειας, ούτε ότι εννοεί αυτά που λέει, πράττει ή υπόσχεται.
Αντιθέτως, υποψιάζεται ότι η πολιτική είναι ένα αποκρουστικό πεδίο στο οποίο βασιλεύει η προσωπική συναλλαγή, η φιλοδοξία, η σκοπιμότητα, η υποκρισία, ο υπολογισμός. Ενα γενικό νταραβέρι, δηλαδή, χωρίς αρχές και κανόνες.
Αυτή η μειωτική αλλά δυστυχώς διαδεδομένη αντίληψη για την πολιτική είναι σήμερα ο μεγάλος εχθρός κάθε πολιτικού που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Ο οποίος, αν θέλει να περισωθεί, οφείλει να συγκρουστεί μαζί της κατά τρόπο απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο. Είναι μια σύγκρουση μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος - σημαντικότερη για το καλό του τόπου, πιστέψτε με, από αναρίθμητα PSI και άλλα τόσα εκλογικά αποτελέσματα.
Ερώτηση. Η απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ υπηρετεί αυτή τη σύγκρουση; Δεν νομίζω.
Και γι' αυτό η άνευ όρων και ορατής μεταμέλειας επιστράτευση παντός είδους υποψηφίων αποτελεί ένα λάθος μήνυμα για δύσπιστους ψηφοφόρους.
Οταν το «είπα - ξείπα» ισχύει για τη Μαριλίζα, τη Μιλένα ή τον Μαγκούφη, ποιος λέει ότι δεν θα ισχύσει για τους φόρους, τις συντάξεις ή τις μεταρρυθμίσεις;
Και αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα. Στην πολιτική η αξιοπιστία των δεσμεύσεων και η σαφήνεια των προθέσεων δεν λειτουργούν κατά περίπτωση, ούτε α λα καρτ. Διότι τότε δεν λειτουργούν καθόλου.
 
 .............................................................
 


Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: