Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

"Εσύ μόνος σου μια χαρά θα κυβερνούσες κι ερημότοπο" (Σοφοκλής): Παρέλαση 25ης Μαρτίου με "αστυνόμευση Πολυτεχνείου"

............................................................

Παρέλαση 25ης Μαρτίου με "αστυνόμευση Πολυτεχνείου"



Οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, προκαλούν πονοκέφαλο στους  επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι οι αντιδράσεις κατά των επισήμών θα γενικευτούν.
Για το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η παρέλαση θα είναι μια επιχείρηση ανάλογη με εκείνη του Πολυτεχνείου, μόνο που η προσπάθεια εντοπισμού των μολότοφ στα σακίδια αντιεξουσιαστών θα μετατραπεί σε... κυνήγι για γιαούρτια, ντομάτες και αβγά σε τσάντες πολιτών. Η εντολή που δόθηκε από τους στρατηγούς είναι ότι η παρέλαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάση θυσία.
Το κεντρικό βάρος της αστυνόμευσης, με τους προληπτικούς ελέγχους , θα επικεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος , όπου από νωρίς το πρωί της 25ης Μαρτίου οι ειδικές ομάδες ελέγχου της Αστυνομίας, αναζητώντας πολίτες που θα φτάσουν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν στην πολιτική ηγεσία. Παράλληλα θα ελέγχονται και θα προσάγονται "δήθεν κοινωνικά διαμαρτυρόμενοι" (έτσι αποκαλούνται οι αγανακτισμένοι πολίτες) που θα κουβαλούν στις τσάντες τους αβγά, ντομάτες και γιαούρτια.
Κατά μήκος της διαδρομής όπου θα γίνει η παρέλαση θα υπάρχουν ακροβολισμένες αστυνομικές δυνάμεις που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ η Αστυνομία θα κατέβει στους δρόμους με εξοπλισμό κατά διαδηλώσεων, δηλαδή εφοδιασμένη με δακρυγόνα, κλομπ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον όποιου επιχειρήσει να χαλάσει την παρέλαση.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η επιτυχής και χωρίς επεισόδια ολοκλήρωση της παρέλασης έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα τιμής, οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το μόνο που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί είναι το ποιοι θα πάρουν άδεια να σταθούν γύρω από την εξέδρα των επισήμων.
Η πρόταση που φαίνεται να επικρατεί είναι να δοθούν προσκλήσεις σε οικογένειες αστυνομικών και στρατιωτικών παραμένει στο τραπέζι.* Μέτρα όμως θα ληφθούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις, στις οποίες θα δώσουν το «παρών» πολιτικά πρόσωπα.

σχολιάζω: Ξεκινώ από τον αστερίσκο που έβαλα στο ρεπορτάζ. Ιδού η λύση: Να μείνουν να "απολαύσουν" τις παρελάσεις οι κρατικοί αξιωματούχοι μόνοι τους! Να παίξουν το ρόλο του εθνικά υπερήφανου κυβερνήτη μπροστά σε άδεια πεζοδρόμια. Ψυχή να μην πατήσει. Αυτοί, αχ ναι κι οι "Χρυσαυγίτες", να καμαρώσουν τους επαγγελματίες στρατιωτικούς που θα παριστάνουν τους ετοιμοπόλεμους και τους ήρωες μιας, εδώ και τόσα χρόνια, κουρελιασμένης εθνικής κυριαρχίας. 
Όσο για τους μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, πώς επιτρέπετε στους εαυτούς σας να καμαρώνετε τα παιδιά σας να σας εκπροσωπούν ως τι; Δυόμιση χρόνια έχετε δεχτεί τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις από ξένους και συμπατριώτες πολιτικούς. Ποια εθνική υπερηφάνεια να παρελάσει; Και κυρίως, ποια ιστορική αυτογνωσία εκφράζει όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που βαστάει από τη δικτατορία του Μεταξά; (Αλήθεια, ποια "μεταρρυθμιστική" λογική εκφράζει αυτή η ακινησία περίπου ενός αιώνα;) Πώς επιτρέπετε σε παιδιά ανιστόρητα (που θεωρούν το πιο μισητό μάθημα του σχολείου σε όλες τις βαθμίδες του, την Ιστορία;) να καμώνονται τα εθνικώς υπερήφανα - έτσι για χαβαλέ, ας είμαστε ειλικρινείς - έτοιμα να χειραγωγηθούν από ψευτοπατριώτες φαφλατάδες πολιτικούς που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στις πιο επαίσχυντες εθνικές παραχωρήσεις, και μάλιστα ερήμην σας ; Τελειώνοντας, ως πότε "Ο Έλληνας του σήμερα (θα) βαδίζει με την απερισκεψία της εξουσίας του, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τεκμηρίωση της ίδιας του της ιστορίας" (Κωνσταντίνος Ρήγος);
Ακούστε κι έναν δηλωμένο αντίθετο με οποιαδήποτε πράξη βίας, αποδοκιμασίας του κόσμου απέναντι στους πολιτικούς, συγγραφέα που τελευταία καταδικάζει οποιαδήποτε έκρηξη λαϊκής οργής:
 "...Μην κουράζεστε. Σας έχω έτοιμη τη λύση: παρελάσεις τέρμα. Καπούτ. Φινίτο. Γκέιμ Οβερ. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι πρόγονοι των Νεοελλήνων και πιστεύω πως έφτασε πια η ώρα να ξεμπερδεύουμε με αυτή τη συνήθεια.
Ποιο το νόημα να βλέπουμε τα φανταράκια (τώρα μάλιστα που έχουν καταργηθεί τα γκλαμουράτα άρματα μάχης) να σουλατσάρουν πάνω - κάτω την Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά σε μερικούς army lovers και μια χούφτα μεγαλόσχημους που ψιλοχειροκροτούν; Μήπως για να τρομάξουμε τους κακούς Τούρκους; Ή για να αποθαρρύνουμε τους ποταπούς και φιλάργυρους Γερμανούς;
Τέλος πάντων. Ας πούμε πως η στρατιωτική παρέλαση είναι ένα είδος φολκλόρ. Πως είναι ο οβελίας το Πάσχα και ο χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα; Κάτι τέτοιο.
Η μαθητική όμως; Γιατί να διαιωνίζουμε ένα φασιστικό έθιμο του δικτάτορα Μεταξά - το οποίο μάλιστα δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Στην τελική, αν κάποιοι γονείς θέλουν σώνει και καλά να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους, ας τα στείλουν στο «Master Chef Junior».
Τέλος οι παρελάσεις λοιπόν. Συνεχώς λέμε πως σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο απλά.
(από το άρθρο του "φιλομνημονιακού", κατά τα άλλα, Θανάση Χειμωνά "Η βία στις παρελάσεις και πώς να την αποφύγετε", "ΤΑ ΝΕΑ", Σάββατο, 17/3/2012)

Ακριβώς. Αυτό το φοκλόρ πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει όταν θα aρνηθούμε να συμμετέχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: