Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μισός αιώνας φωτογραφίες, μισός αιώνας Ιστορίας (21 Φεβ 2012 | tvxsteam tvxs.gr)

............................................................

Μισός αιώνας φωτογραφίες, μισός αιώνας Ιστορίας

tvxs.gr/node/85625
 
Μία γυναίκα κρατά τον τραυματισμένο συγγενή της, μέσα σε ένα τζαμί που χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην Σαναά της Υεμένης, στις 15 Οκτωβρίου του 2011.
 
Η παραπάνω φωτογραφία, του Ισπανού Samuel Aranda, ανακηρύχθηκε η καλύτερη για το 2011, ανάμεσα σε 101.254 φωτογραφίες, 5.247 φωτογράφων από 124 χώρες, που συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό World Press Photo.
 
Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από το 1955, αναδεικνύει κάθε χρόνο τις καλύτερες φωτογραφίες, σε διάφορες κατηγορίες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ιστορικό αρχείο από τις σημαντικότερες στιγμές κάθε έτους. Εδώ μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες του 2011 που βραβεύτηκαν.
 
Το tvxs.gr συγκέντρωσε, από το αρχείο του World Press Photo, και σας παρουσιάζει τις βραβευμένες ως «καλύτερες φωτογραφίες» από τον πρώτο διαγωνισμό μέχρι και το 2009, πραγματοποιώντας μέσω αυτών ένα ταξίδι στο χρόνο... 

1955. (Mogens von Haven) Ένας οδηγός πέφτει από τη μηχανή του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motorcross στο αγώνα Volk Molle, στο Randers, στη Δανία.

1956. (Helmuth Pira) Γερμανός κρατούμενος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου απελευθερώνεται από τη Σοβιετική Ένωση και επανασυνδέεται με την κόρη του, την οποία είχε να δει από τότε που το κορίτσι ήταν ενός έτους. 

1957. Douglas Martin. Η Dorothy Counts είναι μία από τις πρώτες μαύρες φοιτήτριες που μπήκαν στο «Harry Harding High School» στο Charlotte, στη North Carolina. Φωτογραφία από την πρώτη της μέρα, με τους λευκούς συμμαθητές της να την ειρωνεύονται.

1958. (Stanislav Tereba). Φωτογραφία από το Εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Σλοβακία, μεταξύ Πράγας και Μπρατισλάβας.

1960. (Yasushi Nagao) Ένας ακροδεξιός φοιτητής στην Ιαπωνία, ο Otoya Yamaguchi, δολοφονεί τον Inejiro Asanuma, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «Hibiya Hall».

1962. (Hector Rondon Lovera). Στρατιώτης, που έχει τραυματιστεί θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων του Μπετανκούρ, προέδρου της Βενεζουέλας, λαμβάνει την τελευταία βοήθεια από τον ιερέα Luis Padillo.

1963. (Malcolm W Browne) Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης βουδιστών μοναχών στη Σαϊγκόν, ο μοναχός Thic Quang Duc αποφασίζει να αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενος για τους αντιβουδιστικούς νόμους.

1964. (Don McCullin) Μία Τουρκάλα θρηνεί τον άντρα της, που σκοτώθηκες στις συγκρούσεις στην Κύπρο.

1965. (Kyoichi Sawada) Βιετνάμ. Μία μητέρα, μαζί με τα παιδιά της επιχειρεί να γλιτώσει από τις επιθέσει των ΗΠΑ.

1966. (Kyoichi Sawa) Αμερικανοί στρατιώτες έχουν δέσει στο άρμα και σέρνουν έναν νεκρό βιετκόγκ.

1967. (Co Rentmeester) Χειριστής ενός αμερικανικού άρματος M48 στο Βιετνάμ.

1968. (Eddie Adams) Βιετνάμ. Ο στρατηγός Nguyen Ngoc Loan εκτελεί εν ψυχρώ τον κρατούμενο βιετκόνγκ Nguyen Van Lem. 

1969. (Hanns-Jorg Anders). Νεαρός καθολικός με αντιασφυξιογόνα μάσκα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τις Βρετανικές δυνάμεις στο Derry, στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
1971. (Wolfgang Peter Geller) Κατά τη διάρκεια  διαπραγματεύσεων με μία συμμορία που κρατάει έναν όμηρο, επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης πυροβολεί τον Kurt Vicenik, αρχηγό της συμμορίας. Τα ίχνη της συμμορίας, που είχε πραγματοποιήσει μία ληστεία, χάθηκαν στην Cologne, στη Γερμανία, ωστόσο εντοπίστηκαν και πάλι στο Saarbracken

1972. Nick Ut. Η Phan Thi Kim Phuc τρέχει να σωθεί μαζί με άλλα παιδιά ύστερα από αεροπορική επίθεση των Νοτιοβιετναμέζων με ναπάλμ σε περιοχή με αμάχους.

1973. Orlando Lagos. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Salvador Allende, λίγο πριν την δολοφονία του, την ώρα που οι  πραξικοπηματίες ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

1974. Ovie Carter. Μία γυναίκα κρατά το παιδί της. Και οι δύο θύματα του λιμού στη Νιγηρία.

1975. Stanley Forman. Μία μητέρα και το παιδί της πέφτουν από τη σκάλα ασφαλείας, που διαλύεται, κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς σε ένα κτίριο στη Βοστόνη.

1976. Francoise Demulder. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην περιοχή La Quarantaine.

1977. Leslie Hammond Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνουν δακρυγόνα στους κατοίκους μίας περιοχής, έξω από το Κέιπ Τάουν, που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση των σπιτιών τους.

1978. Sadayuki Mikami. Ένας διαδηλωτής τυλίγεται στις φλόγες, όταν η μολότοφ που είχε σκάει στα χέρια του. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Τόκιο. Η κυβέρνηση για να αποκτήσει την έκταση έπρεπε να εκτοπίσει τους ντόπιους. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων  σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί. Το νέο αεροδρόμιο άνοιξε τον Μάιο του 1978.

1979. David Burnett. Μία γυναίκα από την Καμπότζη περιμένει τη διανομή φαγητού σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, στο Sa Keo, στα σύνορα Ταϊλάνδης και Καμπότζης.

1980. Mike Wells. Το χέρι ενός υποσιτισμένου παιδιού στην Ουγκάντα, το οποίο κρατά ένα μέλος ανθρωπιστικής αποστολής.

1981. Manuel Perez Barriopedro. Ο σταρτηγός Antonio Tejero Molina διατάζει τους πάντες να καθίσουν κάτω και να παραμείνουν ήρεμοι, ύστερα από την εισβολή των στρατιωτών του στο ισπανικό κοινοβούλιο. Τριακόσιοι βουλευτές και υπουργοί συνεδρίαζαν ώστε να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του πρωθυπουργού Suarez. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι το επόμενο πρωί, ύστερα από σχεδόν 18 ώρες ομηρίας, με το πραξικοπηματίες να αποτυγχάνουν να αναλάβουν την εξουσία.

1982. Robin Moyer. Ο πόλεμος στο Λίβανο. Φωτογραφία μετά τη σφαγή των Παλαιστινίων από τους χριστιανούς στη Sabra και τη Shatila, στο Λίβανο.

1983. Mustafa Bozdemir. Η 37χρονη Kezban Ozer βρήκε τα πέντε της παιδιά θαμένα στα ερείπια μετά το σεισμό στο Erzurum και στο Kars, στην Τουρκία. Στις πέντε το πρωί, η Kezban Ozer και ο άντρας της είχαν πάει να αρμέξουν τις αγελάδες, ενώ τα παιδιά τους κοιμόντουσαν. Λίγα λεπτά αργότερα, 147 χωριά στην περιοχή καταστράφηκαν από ένα σεισμό 7,1 ρίχτερ. Συνολικά 1336 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

1984. Pablo Bartholomew. Ένα παιδί που σκοτώθηκε από τη διαρροή δηλητηριώδους αερίου από την εταιρεία Union Carbide, στη Bhopal, στην Ινδία.

1985. Frank Fournier. Η 12χρονη Omaira Sanchez έχει παγιδευτεί στις λάσπες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Nevado del Ruiz, στην Κολομβία. Το μικρό κορίτσι μετά από 60 ώρες τελικά θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

1986. Alon Reininger. Ένα θύμα του AIDS με εμφανή τα σημάδια του σαρκώματος Καπόζι.

1987. Anthony Suau. Μία μητέρα εκλιπαρεί, ακουμπώντας στην ασπίδα ενός μέλους των δυνάμεων καταστολής, σε ένα εκλογικό τμήμα στη Νότια Κορέα. Ο γιος της ήταν ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συνελήφθησαν, επειδή διαμαρτυρηθήκαν πως οι προεδρικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, με νικητή τον κυβερνητικό υποψήφιο, ήταν νοθευμένες.

1988. David Turnley. Ο Boris Abgarzian θρηνεί τον χαμό του δεκαεφτάχρονου γιου του, που σκοτώθηκε στο σεισμό της Αρμενίας.

1989. Charlie Cole. Ένας κινέζος στέκεται μπροστά στα τανκς. Διαδηλωτές, στο Πεκίνο, ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις από την ηγεσία της χώρας.

1990. Georges Merillon. Οικογένεια και γείτονες θρηνούν τον χαμό του 27χρονου, Elshani Nashim, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την αυτονομία του Κοσόβου.

1991. David Turnley. Ο 23χρονος στρατιώτης, Ken Kozakiewicz, μόλις έχει μάθει πως η σωρός δίπλα του είναι του φίλου του Andy Alaniz. «Φιλικά πυρά» σκότωσαν τον Alaniz και τραυμάτισαν τον Kozakiewicz. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την τελευταία μέρα του Πολέμου του Κόλπου, κατά την αποχώρησή τους από την εμπόλεμη ζώνη.

1992. James Nachtwey. Μία μητέρα κουβαλά το νεκρό παιδί της, το οποίο έχει τυλίξει με σάβανο, ακολουθώντας τοπικό έθιμο. Η ξηρασία σε συνδυασμό με τον εμφύλιο πόλεμο, προκάλεσαν το λιμό στη Σομαλία, που οδήγησε στο θάνατο μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα σε δύο χρόνια.

1993. Larry Towell. Παιδιά από την Παλαιστίνη σηκώνουν στον αέρα τα όπλα-παιχνίδια τους σε ένδειξη αντίστασης και περιφρόνησης των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

1994. James Nachtwey. Ένας Χούτου, σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Ρουάντα, το πρόδωπου του οποίου έχει σημαδευτεί από άλλους  Χούτου, που τον κατηγόρησαν ότι είναι με το μέρος των Τούτσι.

1995. Lucian Perkins. Ένα λεωφορείο που φεύγει από το Grozny κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων αυτονομιστών, που κατέληξαν με την εισβολή των πρώτων στην πόλη.

1996. Francesco Zizola. Θύματα του πολέμου στο Kuito, στην κεντρική Angola, μία περιοχή που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

1997. Hocine. Μία γυναίκα θρηνεί έξω από το νοσοκομείο Zmirli, μετά τη σφαγή στη Μπεντάλα, στην Αλγερία.

1998. Dayna Smith. Φίλοι και παρευρισκόμενοι προσπαθούν να συνεφέρουν μία γυναίκα στην κηδεία του συζύγου της. Ο άντρας της ήταν στρατιώτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης, μία ημέρα πριν.

1999. Claus Bjorn Larsen. Αλβανός πρόσφυγας από το Κόσσοβο.

2000. Lara Jo Regan. Μία οικογένεια μεταναστών από το Μεξικό, με την μητέρα να φτιάχνει piñatas, ώστε να μαζέψει κάποια χρήματα. Η οικογένεια είναι μία από τις εκατομμύρια οικογένειες που για διάφορους λόγους δεν υπολογίστηκαν στην απογραφή στις ΗΠΑ και δεν φαίνονται στον πληθυσμό της.

2001. Erik Refner. Ένα νεκρό βρέφος ενός έτους ετοιμάζεται από τους συγγενείς του για την ταφή του. Μαζί με την οικογένειά του είχαν εγκαταλείψει το Βόρειο Αφγανιστάν, λόγω των εξελίξεων, και βρέθηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων Jalozai στο Πακιστάν. 

2002. Eric Grigorian. Ένα αγόρι κρατά το παντελόνι του νεκρού πατέρα του, δίπλα ακριβώς από το σημείο που πρόκειται να ταφεί. Το αγόρι περιβάλλεται από αγρότες και στρατιώτες που ανοίγουν τάφους για τα  θύματα του σεισμού της Αρμενίας.

2003. Jean-Marc Bouju. Ένας Ιρακινός, κρατούμενος στο στρατόπεδο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, του αμερικανικού στρατού, κοντά στο An Najaf, στο Ιράκ, προσπαθεί να ηρεμήσει τον τετράχρονο γιό του. Το αγόρι είδε να παίρνουν τον πατέρα του, φορώντας του κουκούλα και χειροπέδες.

2004. Arko Datta. Μία γυναίκα στην Ινδία, θρηνεί ένα συγγενή της, που σκοτώθηκε από το τσουνάμι, την 26η Δεκεμβρίου. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές.

2005. Finbarr O'Reilly. Το χέρι του ενός έτους υποσιτισμένου κοριτσιού Alassa Galisou, αγγίζει τα χίλια της μητέρας του Fatou Ousseini, σε ένα κέντρο βοήθειας στο Νίγηρα.

2006. Spencer Platt. Μία παρέα νεαρών λιβανέζων περνάει με το αυτοκίνητό της από την Haret Hreik, μία βομβαρδισμένη περιοχή στη Βηρυτό.

2007. Tim Hetherington. Ένας εξαντλημένος αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν, ακουμπάει σε ένα τοίχο για να ξεκουραστεί.

2008. Anthony Suau. Ο αστυνομικός Robert Kole, στο Οχάιο, στην Αμερική εισβάλει σε ένα σπίτι, στους ένοικους του οποίου έχει γίνει έξωση. Ο αστυνομικός ελέγχει αν οι ένοικοι όντως έχουν εγκαταλείψει την οικία και αν έχουν αφεθεί πουθενά όπλα.

2009. Pietro Masturzo. Μία γυναίκα στην ταράτσα του σπιτιού της, στη Τεχεράνη, στις 24 Ιουνίου, φωνάζει διαμαρτυρόμενη για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν.

 2010. Jodi Bieber. Μία 18χρονη κοπέλα, η Bibi Aisha, από την επαρχία Oruzgan στο Αφγανιστάν, προσπάθησε να φύγει από το σπίτι της, εγκαταλείποντας τον άντρα της, καταγγέλλοντας βίαιη μεταχείριση. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν την τιμωρία της. Ο σύζυγος της, της έκοψε αυτιά και μύτη. Στη συνέχεια η Bibi Aisha εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, διασώθηκε από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, που την περιέθαλψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: