Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Χιμαιρικός τραγέλαφος Tου Παντελη Μπουκαλα ("Καθημερινή", 12/1/2012)

..........................................................
 
Χιμαιρικός τραγέλαφος



Tου Παντελη Μπουκαλα

Ας πούμε πως έρχεται στη χώρα μας, για να την ενισχύσει με τον τουριστικό του οβολό, κάποιος που την αγαπάει, ξέρει αρκετά καλά τα ελληνικά και γνωρίζει επίσης αρκετά καλά το πολιτικό της σκηνικό των τελευταίων χρόνων: ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ε, δεν είναι και πολύ δύσκολα τα πράγματα Ας υποθέσουμε επίσης (μια και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν μειώσεις, όπως σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα) ότι ο φιλέλλην ξένος αποφασίζει να στρωθεί στην τηλεόραση, να ακούσει μερικά δελτία ειδήσεων, ώστε και τα ελληνικά του να φρεσκάρει και να μάθει τα τελευταία πολιτικά νέα.
Ακούει λοιπόν την πρώτη είδηση: «Με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά συναντήθηκε ο πρωθυπουργός». Και αμέσως έπειτα: «Σε επίσημη εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος...» Ο καλός μας ο ξένος, ας τον πούμε Τζο, τα χάνει. Αρπάζει το ποτήρι με το οποίο έπινε νερό, όχι, δεν μύριζε ούζο, δεν τον μεθούσε δολίως ο ξενοδόχος· γνωρίζονταν άλλωστε από παλιά, δεν θα του έκανε τέτοια κασκαρίκα. «Μπα», αναρωτιέται. «Ξανάφυγε από τη Νέα Δημοκρατία ο Αβραμόπουλος; Ικανό τον είχα βέβαια με τόσες φιλοδοξίες αλλά, αντιπρόεδρος άνθρωπος πια, πώς πήρε τέτοιο ρίσκο. Θα μπορούσε να περιμένει να τα κάνει θάλασσα ο Σαμαράς με τον νεοπασοκισμό του και θα ’ρχόταν επιτέλους η σειρά του, αν φυσικά δεν επέστρεφε άρον άρον η Μπακογιάννη για να θέσει υποψηφιότητα αρχηγίας». Μύλος...
Και ιδού μύλος δεύτερος: «Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου δεν έχει ενημερώσει επίσημα τη Νέα Δημοκρατία για τον 13ο και τον 14ο μισθό δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ακούει την είδηση ο Τζο. «Αρα ένα το κρατούμενο» σκέφτηκε. «Η Νέα Δημοκρατία είναι αξιωματική αντιπολίτευση».  Μα πριν προλάβει να βρει άλλο κρατούμενο, ακούει τη νέα είδηση: «Επέστρεψε από το επίσημο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας...» «Ορίστε;» μπερδεύεται και πάλι ο Τζο και ξαναμυρίζει καλού-κακού το νεροπότηρό του, μήπως και εν τω μεταξύ αόρατος χειρ το γέμισε ούζο. «Δηλαδή, δεν έφυγε μόνο ο Αβραμόπουλος από τη Νουδού; Εφυγε κι ο Δήμας; Εφυγε δηλαδή και ο δεύτερος αντιπρόεδρος; Αλλά αυτός δεν έχει δείξει κανένα τέτοιο σημάδι. Μυστήρια πράματα».
Μπαϊλντισμένος ο φίλος μας ο Τζο αφήνει το δωμάτιό του και κατεβαίνει στη ρεσεψιόν. «Αν σε κεράσω ένα ούζο διπλό», λέει στον ξενοδόχο, «θα μου εξηγήσεις ποιος κυβερνάει και ποιος είναι αντιπολίτευση στην Ελλάδα;» «Με μεζέ;» ρωτάει ο ξενοδόχος. «Βεβαίως με μεζέ». Στο τρίτο διπλό ούζο ο φίλος μας ο Τζο έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τι εστί Ελλάδα. Στο τέταρτο έβαλε μπροστά τα «ώπα μάνα μου!». Στο όγδοο πια ρώτησε τον ξενοδόχο: «Αν ένας Τραγέλαφος παντρευόταν μια Χίμαιρα, τι θα γεννιόταν;» Δεν περίμενε απάντηση. Είχε πέσει ήδη ξερός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: