Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο Τζόνι Οτις (www.kathimerini.gr, 21/1/2012)

............................................................

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο Τζόνι Οτις




Ο Τζόνι Οτις, η θρυλική μορφή της μαύρης αμερικανικής μουσικής κουλτούρας, μουσικός, συνθέτης, παραγωγός, πέθανε την Τρίτη στο προάστιο του Λος Αντζελες Αλταντίνα σε ηλικία 90 ετών, δήλωσε στο Ρόιτερς ο φίλος του και ιστορικός της μουσικής Τομ Ριντ.
«Ο ρόλος του στην pop και το rock’n’roll τον έκανε θρύλο...Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της αμερικανικής μουσικής και ήταν και ένας μεγάλος Αμερικανός», δήλωσε ο Τομ Ριντ.
Ο Τζόνι Οτις (Γιάννης Αλέξανδρος Βελιώτης) γεννήθηκε από Ελληνοαμερικανούς γονείς τον Δεκέμβριο 1921 στη βόρεια Καλιφόρνια και μεγάλωσε σε γειτονιά μαύρων του Μπέρκλεϊ, βαφτίστηκε στη μαύρη κουλτούρα και μουσική, ανάμεσα στους ήχους των μπλουζ, των γκόσπελ και του σουίνγκ.
Στα μέσα της δεκαετίας του '40 είχε ήδη τη δικιά του ορχήστρα και έκανε το πρώτο του χιτ, το «Harlem Nocturne». Ακολούθησαν τα «Mistrustin Blues» και «Double Crossing Blues» στη δεκαετία του '50 και το «Willie and the Hand Jive» το 1958.
Συνέθεσε το πρώτο χιτ της Ετα Τζέιμς, το «Wallflower» το 1955, των Gladys Knight and the Pips, το «Every Beat of My Heart» το 1961 και ήταν ο παραγωγός του «Hound Dog» που έγινε γνωστό από τον Ελβις Πρίσλεϊ το 1956.
Ο Τζόνι Οτις δούλεψε ως dj για τον ραδιοφωνικό σταθμό KFOX. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Έγραψε και για τα δύο στο βιβλίο του «Listen to the Lambs» (1968). Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ίδρυσε την Landmark Community Church στο Λος Άντζελες, αργότερα, επιστρέφοντας στη βόρεια Καλιφόρνια, αφιερώθηκε στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.
Αλλά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη μουσική και στα 70 του χρόνια επέστρεψε κάνοντας περιοδεία με τον βιρτουόζο κιθαρίστα γιο του Σάγκι Οτις.
Ο Οτις εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 



  



Δεν υπάρχουν σχόλια: