Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

"Οι τοκογλύφοι ως παράδειγμα" Του Σωκρατη Τσιχλια ("Καθημερινή", 21/1/2012)

..........................................................

Οι τοκογλύφοι ως παράδειγμα




Του Σωκρατη Τσιχλια

Τι έκανε ο κύριος Ευ. Βενιζέλος όταν πληροφορήθηκε ότι στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν κείμενα τα οποία ανέφεραν ως συνεργάτη του τον κατηγορούμενο για την υπόθεση τοκογλυφίας Χ. Παπαχατζή; Μάλλον αυτό που όλοι ανέμεναν από έναν τυπικό εκπρόσωπο του πολιτικού κατεστημένου. Λησμόνησε προς στιγμήν ότι ο κατηγορούμενος ήταν διακεκριμένο συνδικαλιστικό και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ξέχασε για λίγο ότι είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και ακολούθως υποβάθμισε την όποια σχέση του μαζί του σε αυτήν του απλού ψηφοφόρου. Κάποιου δηλαδή που τον ψήφισε όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ανέπτυξε το πρωτοφανές επιχείρημα ότι υπάρχει κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση και από άλλο πολιτικό χώρο! Κάποιος που έθεσε υποψηφιότητα νομαρχιακού συμβούλου σε συνδυασμό του ΛΑΟΣ!
Αρα; Να μη δίνουμε σημασία σε τέτοιου τύπου λεπτομέρειες, ποιος, πού και γιατί, να μη μας ενδιαφέρει ότι με το κύκλωμα των τεσσάρων συμμοριών που εξάρθρωσε μετά από 8μηνη προσπάθεια η αστυνομία συνεργάζονταν αστυνομικοί, διευθυντές εφορίας, διευθυντές του τραπεζικού τομέα, ακόμα και δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΤ3. Να μην πολυσκαλίσουμε αυτή την τυπολογία που παραπέμπει αμέσως στο κλεπτοκρατικό, διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο μοντέλο που εξέθρεψε τέτοια φιντάνια, κατασπάραξε και χρεοκόπησε τη χώρα. Είναι άλλωστε το ίδιο ακριβώς μοντέλο που απαλλάσσει με νόμους και μη νόμους τους υπουργούς από τις ευθύνες τους έχοντας εφεύρει εκατοντάδες τερτίπια παραγραφής. Που προστατεύει πάντα τις εξουσίες και εξουθενώνει ανήμπορους πολίτες.
Τοκογλύφοι, μικροί και μεγάλοι εγκληματίες, αρπακτικά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα καταπατούν νόμους και ηθικούς κανόνες. Δεν μας απασχολούν. Το σύστημα αξιών της κοινωνίας μας και των ηγετών της είναι εκείνο που δοκιμάζεται. Το επιβεβαίωσε προχθές ο υπ. Οικονομικών προσπαθώντας να συμψηφίσει και να υποβαθμίσει. Αν δεν ξεριζώσουμε από την Ελλάδα τη λογική της ανοχής, της συγκάλυψης και των συμψηφισμών, η ανομία θα κυριαρχεί και οι εγκληματίες, αντί για εξαίρεση, θα είναι ο κανόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: