Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

"Ο Ανδρέας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες" Tου Στεφανου Κασιματη ("Καθημερινή", 22/12/2011) Ωραία ως ελληνικά και άκρως ντροπιαστικά...!

..............................................................
 

Ο Ανδρέας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες
 


Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Τεράστιο πλεονέκτημα να επιμένεις, αταλάντευτος από την κριτική, κάνοντας ότι δεν χαμπαριάζεις! Κοιτάξτε γύρω σας, αυτοί που έχουν πετύχει το διαθέτουν. Ιδανικό παράδειγμα του είδους, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με σχετική καθυστέρηση υπέπεσε στην αντίληψή μου η απάντηση που έδωσε μέσω της ιστοσελίδας του σε πρόσφατο σχόλιο της στήλης για τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις περί Ολυμπιακού, τις οποίες κάθεται και γράφει νυχτιάτικα, ενώ την ίδια στιγμή ο τομέας του Δημοσίου, για τον οποίο έχει αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη, παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 800 εκατομμύρια μέσα σε έναν χρόνο. Ανάμεσα στα άλλα ελαφρά, ο παθιασμένος με τον Ολυμπιακό υπουργός γράφει και το εξής: «Οσοι, άσχετοι με τα σπορ ή την πολιτική, συνδέουν την ιδιότητά μου ως ενεργού φιλάθλου του Ολυμπιακού με την ιδιότητά μου ως πολιτικού, ας μάθουν ότι δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή διαφοροποίηση στη σειρά εκλογής μου σε δήμους όπου υπερτερούν αριθμητικά οι φίλοι του Ολυμπιακού (π.χ. Καλλιθέα ή Αιγάλεω) και σε δήμους που υπερτερούν αριθμητικά φίλαθλοι άλλων ομάδων όπως η ΑΕΚ (π.χ. Νέα Ιωνία ή Νέα Φιλαδέλφεια)». Σοβαρά; Σκορδοκαΐλα μας! Συγχωρήστε με, αγαπητοί αναγνώστες, για το ανοίκειον του τόνου, αλλά επειδή ο Ανδρέας είναι η ελπίδα του έθνους, κάποιος πρέπει να τον ταρακουνήσει μήπως και συνέλθει.
Αγαπητέ Ανδρέα, πρέπει να το χωνέψεις επιτέλους ότι δεν έχεις ορισθεί Υπουργός Όλων των Φιλάθλων, αλλά Υπουργός Υγείας. Και, σε τούτη τη χρεοκοπημένη χώρα, το κόστος της ρημάδας της Υγείας (νοσοκομεία και φαρμακευτική δαπάνη) ανέβηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 800 ολόκληρα εκατομμύρια! Αφησε, λοιπόν, κατά μέρος τις εξωσχολικές δραστηριότητες και δες, καλέ μου, πώς θα συμαζέψεις -τώρα, όχι του χρόνου ή σε δύο χρόνια- την καταβόθρα που ρουφάει τα εκατομμύρια σαν τα στραγάλια! Εκτός αν βαυκαλίζεσαι με την ιδέα ότι η παράλογη εμμονή στις εξωσχολικές δραστηριότητες, όταν ο κόσμος χάνεται, σε αναδεικνύει ως καθ’ όλα άξιο διάδοχο του Γιώργου.
Λυπάμαι για την παραφορά του ύφους, αλλά τα γράφω αυτά με το παράπονο κάποιου, ο οποίος μόλις χθες, μέσω της τελευταίας δόσης της εφορίας, της εισφοράς αλληλεγγύης, του χαρατσιού της ΔΕΗ κ.λπ., πέταξε μερικά χιλιάρικα -τα οποία δεν τα βρίσκει στον δρόμο- μέσα στην καταβόθρα του χρέους και, το χειρότερο, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο...

Πένθος 

Οχι, δεν είναι αλήθεια.
Δεν είναι αλήθεια.
Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες. Σταματήστε τις Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν πέθανε.
Είναι παρών ο Στάλιν στο παγκόσμιο πόστο του.
Ο Στάλιν ανεβάζει στις επάλξεις των πέντε ηπείρων τις σημαίες της ειρήνης.
Ο Στάλιν ετοιμάζει το σκόρπιο αλεύρι του κόσμου
Ενα ολοστρόγγυλο καρβέλι υγείας...
...Σώπα γιαγιά και σκούπισε με το τσεμπέρι σου τα μάτια σου.
Οταν σβήνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου
Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου να ανάψει.
Οταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί κι από το στρώμα μας τ’ όνειρο κι απ’ το δώμα μας το λυχνάρι είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα κι ακούμε κάτω απ’ το τούνελ της νύχτας τη βοή των τραίνων που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο στους πεινασμένους...
Αυτές είναι οι πρώτες δύο στροφές (παραλείπω την τρίτη) του ποιήματος του Ρίτσου για τον θάνατο του Στάλιν. Αντικαταστήστε το όνομα του Σοβιετικού δικτάτορα με εκείνο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και η συμμετοχή της στήλης στον παγκόσμιο θρήνο για τον χαμό του «Αγαπημένου Ηγέτη» της Β. Κορέας έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα σας απασχολήσω ξανά με το θέμα...

Debutante της γραφίδος 

Είναι από αυτά που, στιγμιαία, σου μπλοκάρουν τη σκέψη. Αναρωτιέσαι αν αυτό που κατάλαβες είναι το ίδιο με αυτό που μόλις διάβασες· και ξαναδιαβάζεις. Ναι, σωστά κατάλαβες, στο τάδε βιβλιοπωλείο, τη δείνα ημέρα και ώρα θα υπογράφει το βιβλίο της η Μαριέτα Χρουσαλά. Για όσους δεν τη γνωρίζουν,, η Μαριέτα Χρουρσαλά είναι μια άξια και πολύ ωραία κοπέλα που έγινε γνωστή από την τηλεόραση, παντρεύτηκε ένα επίσης άξιο και πολύ ωραίο πλούσιο αγόρι και γιόρτασαν τον γάμο τους με ένα πάρτι στο θωρηκτό Αβέρωφ. Τώρα έγραψε και βιβλίο. Συνειδητοποιώ, λοιπόν, πως δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις του γεγονότος ότι ο Γιώργος έγινε πρωθυπουργός σε τούτη τη χώρα θα έχουν βάθος το οποίο αδυνατούμε να συλλάβουμε πλήρως: απελευθέρωσε δυνάμεις, που ίσως ήταν καλύτερα αν είχαν παραμείνει ανενεργές.
Δυσκολεύομαι να συγκρατήσω τη ροπή της σκέψης μου να σπεύδει πάντα στην ακραία μορφή της παράλογης εκδοχής των πραγμάτων και φαντάζομαι μία καταστροφή του πολιτισμού, από την οποία θα διασωθεί μόνον ένα βιβλίο: της Μαριέτας Χρουσαλά. Φαντάζομαι τις μελλοντικές γενιές να χτίζουν έναν άλλον πολιτισμό, που θα βασίζεται επάνω σε αυτό το μοναδικό βιβλίο. Οι Αβελάρδοι, οι Ακινάτες, οι Ερασμοι του μέλλοντος θα έχουν χτίσει τη λογιοσύνη τους επάνω στον σχολιασμό των γραπτών της Χρουσαλά. Αργότερα, ίσως προκύψει ένας νέος Ουμανισμός που θα λέγεται Χρουσαλισμός και... Αλλά ας βάλω φρένο εδώ. Πλησιάζουν Χριστούγεννα, πρέπει να προσπαθήσω να ηρεμήσω. Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί. Μόνον η χρεοκοπία θα συμβεί και σε καμία περίπτωση η φρίκη της δεν θα έχει αυτήν τη μορφή.


οπότε... θα πάρω νέα πέτρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: