Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ κ.ά" : "Υπεράνθρωποι και μπουμπούνες" Tου Στεφανου Κασιματη / "Βόρεια Κορέα: Ο βασιλιάς είναι νεκρός, ζήτω ο βασιλιάς" ("Καθημερινή" και "ΤΑ ΝΕΑ" - αντίστοιχα, 21/12/2011)

........................................................

Υπεράνθρωποι  
και μπουμπούνες


Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Κατ’ αρχάς, αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να αναφέρομαι στον Κιμ Γιονγκ Ιλ ως τον «θανόντα» δικτάτορα της Β. Κορέας. Ποιος μας λέει ότι ο «Αγαπημένος Ηγέτης» πέθανε; Μπορεί να ανελήφθη εις ουρανούς. Αλλωστε ένας από τους επίσημους τίτλους του ήταν, αν δεν κάνω λάθος, αυτός του «δοξασμένου στρατηγού που κατέβηκε από τον ουρανό». Επομένως, φρόνιμο είναι να αποφύγω τη χρήση της συγκεκριμένης μετοχής. Αλλά ας περάσω στο θέμα μου. Σε ένα κομμάτι της χθεσινής «Καθημερινής» (αναδημοσίευση από τον Guardian), σχετικώς με τις «άγνωστες πτυχές» του Κιμ Γιονγκ Ιλ, διάβασα κατάπληκτος ότι «ιστοσελίδα της κυβέρνησης είχε κάποτε αναφέρει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν έχει ποτέ ανάγκη να ουρήσει ή να αφοδεύσει»! Αν αληθεύει αυτό, τότε καμία άλλη έκφραση δεν ήταν τόσο κατάλληλη για να περιγραφεί ο «Αγαπημένος Ηγέτης» όσο η αμερικάνικη: «He was full of shit»...
Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, άξιο διάδοχο του «Αγαπημένου Ηγέτη», πληροφορούμαι ότι σπούδασε σε διεθνές σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας και ότι «κουρεύεται σαν τον παππού του και ντύνεται σαν τον Μάο». Συνεπώς, τσάμπα πήγαν τα λεφτά που πέταξε στα καλύτερα σχολεία του κόσμου ο πατέρας του για να τον κάνει άνθρωπο. Οτι ο μικρός είναι μπουμπούνας αποδεικνύεται εξάλλου και από το ότι φέρεται να γνωρίζει μόνον αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Τονίζω το «μόνον», διότι είμαι βέβαιος ότι ο μπαμπάς του ήξερε να μιλάει και να γράφει άριστα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου...
Εκείνο που με προβληματίζει όμως περισσότερο είναι οι εικόνες υστερικού θρήνου και ομαδικού κοπετού, που μεταδίδονται προς το εξωτερικό από την κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας. Δεδομένου ότι όσα γνωρίζουμε για τη Β. Κορέα υπερβαίνουν και αυτή τη φαντασία του Οργουελ, δυσκολεύομαι να πιστεύσω ότι οι σκηνές αυτές αποδίδουν αυθεντικά τον θρήνο του λαού της Κορέας - άλλωστε οι περισσότεροι από όσους φαίνονται να οδύρονται δείχνουν αρκετά καλοθρεμμένοι για τα μέτρα της χώρας. Δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι αρκούν εξήντα χρόνια ανηλεούς δικτατορίας, συστηματικής προπαγάνδισης του παραλόγου και πλήρους απομόνωσης από τον κόσμο, για να έχουν φέρει έναν λαό σε αυτή την κατάσταση ασύλληπτης αποβλάκωσης. Αν είναι αυτό το πράγμα ο άνθρωπος, πρέπει να παραδεχθώ την αφέλειά μου: ποτέ δεν φανταζόμουν ότι οι διαφορές του ανθρώπου από το ζώο είναι τόσο μικρές, ώστε εξήντα χρόνια στην κόλαση των Κιμ να είναι αρκετές για να τις εξαλείψουν...

Η λύπη του Περισσού

Οχι ότι δεν το περιμένατε, αλλά το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη - δεν ξέρω) που συλλυπήθηκε το κομμουνιστικό καθεστώς της Β. Κορέας για τη μετάσταση του «Αγαπημένου Ηγέτη» στους ουρανίους λειμώνες: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Κ.Ε. του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της Λ.Δ. Κορέας και στον λαό της για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, γενικού γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας. Ο λαός της Λ.Δ. Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στον δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια σε κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας. Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της Λ.Δ. Κορέας. Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού». Αμήν. (Δεν ξέρω τι άλλο να πω, γιατί διαισθάνομαι ότι με το κείμενο αυτό περνάμε πλέον στα θρησκευτικά - έναν χώρο ο οποίος μου προκαλεί το λιγότερο αμηχανία...)

Ζουν ανάμεσά μας

Ακουγα χθες το πρωί από το ραδιόφωνο τα πρώτα σχόλια των δημοσιογράφων για τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών του οικονομικού έτους 2009, που είχαν μόλις δοθεί στη δημοσιότητα. Αναφέρθηκε -και μου έκανε εντύπωση- ότι περί τους δεκαπέντε δήλωσαν μεγάλη μείωση των καταθέσεών τους, εκ των οποίων ορισμένοι ενδέχεται να έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και, για τον λόγο αυτόν, οι περιπτώσεις τους θα διερευνηθούν περαιτέρω. Ασφαλώς, είναι υποχρέωση των αρμοδίων αρχών να εξετάσουν σχολαστικά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όχι μόνον για λόγους ηθικής τάξεως, αλλά προπαντός για λόγους δημοσίας ασφαλείας. Διότι, αν αποδειχθεί ότι τον καιρό ακριβώς που όλοι οι ευκατάστατοι (κατηγορία στην οποία, κατά κανόνα, προάγονται συν τω χρόνω οι πολιτευόμενοι...) ασφάλιζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, εκείνοι αποδεδειγμένα τα σπαταλούσαν σε πολυτελή κατανάλωση, τότε αυτοί ανήκουν στους κρετίνους και μάλιστα πάσχουν από τον τύπο του κρετινισμού που συνιστά κίνδυνο για τον ίδιο τον πάσχοντα και, γι’ αυτό, ίσως επιβάλλεται ακόμη και να τεθούν υπό δικαστικό περιορισμό! (Προκειμένου να συμβάλω στο έργο των αρχών, ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι, εφόσον αποδειχθεί ότι τα χρήματα φαγώθηκαν και δεν φυγαδεύθηκαν, σοβαρή ένδειξη προς την κατεύθυνση του κρετινισμού είναι αν οι σπάταλοι έχουν ξεκινήσει την πολιτική σταδιοδρομία τους από την ιδιότητα του αιώνιου φοιτητή...)

 .....................................................

Βόρεια Κορέα

Ο βασιλιάς είναι νεκρός, ζήτω ο βασιλιάς

Τα... μυθικά χαρίσματα του Λαμπρού Διαδόχου Κιμ Γιονγκ Ουν αναδεικνύουν τα ελεγχόμενα από το καθεστώς μέσα ενημέρωσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ",  Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
 
Το μακρύ πένθος ώς το τελευταίο αντίο στον Κιμ Γιονγκ Ιλ άρχισε χθες και επισήμως στη Βόρεια Κορέα με την έκθεση της σορού του Πολυαγαπημένου Ηγέτη σε γυάλινο φέρετρο και τον διάδοχο Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι ένας από τους πρώτους που υπέβαλαν τα σέβη του στον νεκρό. Στη βάση του φέρετρου είχε τοποθετηθεί μια κορνίζα από μετάλλια. Περιμετρικά δεκάδες μπουκέτα από λουλούδια, τα «κιμγιονγκίλια», όπως είναι γνωστά στη Βόρεια Κορέα από το όνομα του εκλιπόντος. Ο 30χρονος υιός Κιμ μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από αξιωματούχους του καθεστώτος. Στάθηκε ένα λεπτό ακίνητος μπροστά στη σορό του πατέρα του και αποχώρησε αφού έκανε τον γύρο του φέρετρου. Η εμφάνισή του θεωρείται ένδειξη ότι η μετάβαση της εξουσίας, που στη Βόρεια Κορέα μεταβιβάζεται κληρονομικά από γενιά σε γενιά όπως περνούσε κάποτε στις ελέω θεού μοναρχίες, έχει πάρει τον δρόμο της. Εξω από το κτίριο όπου εκτίθεται η σορός του Κιμ είχε τοποθετηθεί ένα τεράστιο πορτρέτο του προκειμένου να εκφράζουν το πένθος τους οι πολίτες κατά ομάδες. Σε εργοστάσια, στρατιωτικές βάσεις, επιχειρήσεις και σε κάθε δημόσιο κτίριο οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.
Τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχονται μέχρις ενός από το καθεστώς αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στην ενίσχυση του προφίλ του διαδόχου. Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως «ένα σπουδαίο πρόσωπο που έχει γεννηθεί από τον παράδεισο», μια τιμή που το καθεστωτικό αφήγημα έχει επιφυλάξει μόνο για τον πατέρα του και τον παππού του. Η εφημερίδα του Κόμματος των Εργατών ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ο πνευματικός πυλώνας και ο φάρος της ελπίδας» για τον στρατό και τον λαό. Οπως και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, έτσι και ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποτίθεται ότι γεννήθηκε στο όρος Παεκτού, ιερό τόπο για τους Βορειοκορεάτες. Οι νέοι Βορειοκορεάτες, βεβαιώνει το επίσημο όργανο του κόμματος, καίγονται από τη βαθιά τους πίστη στον Κιμ Γιονγκ Ουν.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. Παρά τους ύμνους προς τον διάδοχο, ο κίνδυνος για αναταράξεις κατά τη μετάβαση της εξουσίας είναι υπαρκτός μέσα σε αυτό το μείγμα εθνικισμού, ολοκληρωτισμού και προσωπολατρίας που διέπει τη Βόρεια Κορέα. Υπό τον φόβο ενός κενού ή μίας διαμάχης για την εξουσία που θα απειλούσε το καθεστώς με κατάρρευση, το Πεκίνο έσπευσε - αν και κάπως επιφυλακτικά - να στηρίξει τον διάδοχο ανακοινώνοντας ότι είναι ανοικτό σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είχαν ανταλλάξει επισκέψεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και καλωσορίζουμε την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας σε χρόνο πρόσφορο και για τις δύο πλευρές» δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο επισκεπτόταν την βορειοκορεατική πρεσβεία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Η ασυνήθιστη ενέργεια του Χου να επισκεφθεί την πρεσβεία θεωρείται από τους αναλυτές ως ακόμη μία ένδειξη της βούλησης της Κίνας να προστατεύσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ από δυσάρεστες εξελίξεις για τα συμφέροντά της.
Οπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως, έτσι και για το Πεκίνο, ο Κιμ υιός είναι ένα άγνωστο πρόσωπο και επομένως αστάθμητος παράγοντας.
Κανένας δεν ξέρει εάν ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα ακολουθήσει το στυλ διακυβέρνησης του πατέρα του ή θα προχωρήσει σε ένα άνοιγμα ανάλογο με αυτό που υιοθέτησαν ομοειδή καθεστώτα στο παρελθόν. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι επιφύλαξε την «επίγεια κόλαση» στον λαό του: «Ανάμεσα στον λιμό, στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και στις μαζικές εκτελέσεις, το σταλινικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε από την πλευρά του ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εκκαθαρίσεων που περιλαμβάνει την εκτέλεση εκατοντάδων αξιωματούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, «ο Κιμ Γιουνγκ Ουν και όσοι τον στηρίζουν θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την εξουσία τους ενισχύοντας την καταστολή και συντρίβοντας οποιαδήποτε δυνατότητα διαφωνίας».

ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα ντροπαλό παιδί που λάτρεψε το αμερικάνικο μπάσκετ και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την εποχή των μαθητικών του χρόνων στην Ελβετία θα εξελιχθεί σε έναν στυγερό δικτάτορα όπως ήταν ο πατέρας του. Ολα τα ενδεχόμενα, πάντως, είναι ανοικτά καθώς οι πληροφορίες για το πρόσωπό του είναι ελάχιστες.
Ακόμη και οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας γνωρίζουν λίγα και τίποτε για τον διάδοχο. Ο κόσμος των πρακτόρων, εξάλλου, δέχεται επικρίσεις για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ μαζί με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, όπως επίσης στο παρελθόν είχε αποτύχει να συλλέξει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: