Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Mικρό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη: "Ο μικρός ναυτίλος" στο "Ιδιόμελο", 10, 11 και 16/12/2011.


.............................................................

Mικρό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη: 

 

Ο μικρός ναυτίλος

 

Σάββατο 10, Κυριακή 11,  Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

Ποιητική παράσταση βασισμένη στο «Μικρό Ναυτίλο» του Οδυσσέα Ελύτη, αφιερωμένη στον ποιητή για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με τραγούδια από το σύνολο του έργου του.
 είσοδος ελεύθερη,
ώρα 21.00

Ο Μικρός Ναυτίλος είναι ένα έργο ιδιόμορφο. Περιλαμβάνει  ποιήματα σε ελεύθερη φόρμα και σε πεζό λόγο - σε πρώτο πρόσωπο - τον αναστοχασμό του ποιητή. Περιλαμβάνει επίσης πολλαπλούς "καταλόγους" με όλους του εράσμιους τόπους, τρόπους και τύπους του ποιητή. Συγχρόνως αποτελεί μια μικρή αλλά πυκνή βιωματική περιήγηση στην απανταχού ελληνική και όχι μόνο αδικοπραξία. Εκτός από  βαρυσήμαντο και γενναιόδωρο κείμενο, που προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνο ό,τι θεωρούμε ποιητική απόλαυση, αλλά και σημαντικά κλειδιά ανάγνωσης του ελυτικού έργου, είναι κι ένα ταξίδι, ένας περίπλους μέσα στον ελληνικό χωροχρόνο και στο  ποιητικό σύμπαν  του ποιητή, με σπάνια τοπία σοφίας και υψηλής ποιητικής πνοής.
Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το δύσκολο έργο της σκηνικής προσαρμογής ενός τέτοιου ποιητικού κειμένου είναι η ανάγκη μας  να βιώσουμε με τρόπο απτό, και όχι μέσω θεωρητικών αναλύσεων,  τη βαθιά προσήλωση  του ποιητή στο νοητό τόπο "Ελλάδα", "την Ελλάδα τη δεύτερη του επάνω κόσμου", και να πλεύσουμε ίσως μαζί του ως ναυτίλοι προς τις δυσεύρετες κόχες μιας ελληνικής οδύνης που αξιώνει δημιουργία. Το ταξίδι αυτό μας προσέφερε την μοναδική τύχη να ανακαλύπτουμε σιγά - σιγά τόπους της ιστορίας μας, τη λαλιά μας, την παράδοσή μας, ακόμα την ποιητική μας ματιά μέσα στο ανεξάντλητο ποίημα.
Η ομάδα μας αποτελείται από τους:  Ευγενία Βουγιουκλάκη, Μανώλη Γιούργο, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Ναντίνα Κυριαζή, Γιάννη Παπαθύμνιο, Αίγλη Τσαρούχη.
Την επεξεργασία κειμένου έκανε η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου,  τη σκηνική προσαρμογή η ίδια μαζί με τον Μανώλη Γιούργο.  Τραγουδά η Ναντίνα Κυριαζή.
Φιλική συμμετοχή - έκπληξη: Λίλιαν Τσατσαρώνη (τραγούδι) και Μίκα Κακάκη (πιάνο).
Ευχαριστούμε τη  Μάτα Κουλουρίδη που διαμόρφωσε το βίντεο της παράστασης και τον Valkristo για την ευγενική  παραχώρηση του τραγουδιού του "Τα Κορίτσια του Ισπαχάν".


Δεν υπάρχουν σχόλια: