Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

"Από το ένα δίκαιο στο άλλο" Του Νικου Γ. Ξυδακη ("Καθημερινή", 17/12/2011) Ή για να ξέρουμε τι διακυβεύεται αυτήν την εποχή... Τι ντροπή!

............................................................
 

Από το ένα δίκαιο στο άλλο



Του Νικου Γ. Ξυδακη

Η χώρα διάγει ημικυβερνωμένη. Οι υπουργοί της κυβέρνησης ασχολούνται πρωτίστως με την εξασφάλιση της καριέρας τους που κινδυνεύει, και με αλληλομαχαιρώματα, και δευτερευόντως παράγουν επικοινωνιακό θόρυβο. Πάντως όχι έργο. Ηττημένα πολιτικά, τα κορυφαία στελέχη παρακολουθούν τον καιροσκόπο κ. Καρατζαφέρη να τους εξευτελίζει ορίζοντας την ατζέντα στο εσωτερικό, ενώ ταυτοχρόνως γνωρίζουν ότι οι σοβαρότερες αποφάσεις για τη χώρα λαμβάνονται εκτός συνόρων.
To κούρεμα του ελληνικού χρέους, ας πούμε, μέσω της διαδικασίας PSI+, δοκιμάζεται δεινώς στις διαπραγματεύσεις. Οι τράπεζες που κατέχουν «κουρέψιμα» ομόλογα ζητούν υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο και επιτόκιο 8%. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει επιτόκιο 6% και υπαγωγή του χρέους στο ελληνικό δίκαιο. Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να χάσουν τίποτε με το εθελοντικό κούρεμα ούτε να ρισκάρουν οποιαδήποτε μέλλουσα αναδιάρθρωση ή αλλαγή νομίσματος. Είναι επίσης προφανές ότι η Ελλάδα, μετά τόση καταστροφή, προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί, να καταστήσει το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο και κυρίως να εξασφαλίσει την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια των μελλουσών γενεών.
Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Ακερμαν προκύπτει ότι οι τράπεζες ζητούν ως εγγύηση τη δυνατότητα κατάσχεσης κρατικής περιουσίας της Ελλάδας – αυτή τη δυνατότητα προσφέρει το βρετανικό δίκαιο. Aντιθέτως, το εθνικό και εν μέρει το διεθνές δίκαιο προστατεύουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η ελληνική πλευρά έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιήσει: Eίναι κυρίως η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να μη χρεοκοπήσει ατάκτως η Ελλάδα. Αν έχει μια αποστολή να επιτελέσει τούτη η μεταβατική κυβέρνηση που ήδη βάλλεται, είναι αυτή: Να υπερασπιστεί σθεναρά το εθνικό συμφέρον στο πεδίο του PSI και να μην υποθηκεύσει το μέλλον. Η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα είναι ήδη τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: