Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

H πρώτη νύχτα της κρίσης... Του Κωνσταντινου Ζουλα / zoulas@kathimerini.gr ("Καθημερινή", 26/11/2011)


H πρώτη νύχτα της κρίσης...
 

Του Κωνσταντινου Ζουλα / zoulas@kathimerini.gr

Μέσα στη δίνη της κρίσης καταστρέφονται και κλάδοι ή μάλλον δραστηριότητες για τις οποίες, αν είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να χαιρόμαστε. Με πρώτη τη «βιομηχανία» του γάμου. Αυτής της ανεξήγητης τάσης μας, δηλαδή, την τελευταία 20ετία να παντρευόμαστε σε απίστευτη χλιδή ανεξαρτήτως του βαλαντίου καθενός.
Αν μπορούσε να γίνει μια έρευνα για το πόσα χρήματα κατασπαταλήθηκαν σε ξενοδοχεία, χωράφια που μετεβλήθησαν σε «κτήματα εκδηλώσεων», στις επιχειρήσεις catering και σε όλα τα συμπαρομαρτούντα -πανάκριβα νυφικά, διακοσμήσεις, μήνες μέλιτος στο... Ντουμπάι κ.λπ.- θα μας χάριζε σίγουρα, ως λαό, το Γκίνες ματαιοδοξίας. Συγχωρέστε με, αλλά ακούω με ανακούφιση ότι κλείνουν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες «διοργάνωσης εκδηλώσεων», καθώς το μόνον που επιβεβαιώνουν, είναι πόσο ανόητα ξοδεύαμε τα χρήματά μας για να ζήσουμε τάχα μου μια βραδιά «Δυναστείας», η οποία κόστιζε, συχνά, όσο οι μισθοί των νεονύμφων για ένα έτος!
Ο έτερος κλάδος που επίσης ακούω με χαρά ότι καταρρέει είναι η «βιομηχανία» του παιδιού. Τα πολυτελή ξενοδοχεία-μαιευτήρια που επιλέγαμε για να φέρουμε στον κόσμο τα παιδιά μας. Θεωρούσαμε αυτονόητο ένας φυσιολογικός τοκετός να τιμάται μέχρι και 10.000 ευρώ (!), παραβλέποντας ότι αυτό θεωρείται εξωφρενικό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά και ότι εμείς οι ίδιοι γεννηθήκαμε -και δεν πάθαμε τίποτα- στα δημόσια μαιευτήρια.
Το πιο ελπιδοφόρο, όμως, είναι ότι μαζί με τις λουξ γεννήσεις παρατηρείται, λέει, και μείωση σε ένα άλλο νοσηρό -μην πω επικίνδυνο- φαινόμενο για το οποίο αδιαφορούσαμε. Πάνω από το 50% των παιδιών γεννιούνταν στην Ελλάδα με καισαρική, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 15% και σε πολλές χώρες γίνεται έλεγχος στα μαιευτήρια, όταν το ποσοστό αυτό αυξάνεται ύποπτα.
Ποιο άλλο, πιο τρομακτικό, παράδειγμα μπορεί να επιβεβαιώσει τη σύγχρονη νεοελληνική νοοτροπία που θεωρούσε ότι όλα μπορούν να γίνουν εύκολα, γρήγορα και κυρίως ανώδυνα. Μια νοοτροπία που εκμεταλλεύθηκαν τα μάλα οι συνέλληνες «μαιευτήρες», φτάνοντας στο σημείο να μας κλείνουν μέχρι και ραντεβού για να επισπεύσουν, τάχα με ασφάλεια, μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Με τη συναίνεσή μας και, βέβαια, με το αζημίωτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: