Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τα ελληνικά μετρητά «πλημμυρίζουν το Λονδίνο» (15:11, 24 Νοε 2011 | tvxsteam tvxs.gr) ή οι Κωλοέλληνες της Κρίσης...

..............................................................

Τα ελληνικά μετρητά «πλημμυρίζουν το Λονδίνο»

tvxs.gr/node/77045
 
Για εκατοντάδες εύπορους Έλληνες που αγοράζουν μανιωδώς διαμερίσματα στο Λονδίνο μέσης αξίας 3,25 εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάει ο P. Ijzendoorn σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις οικονομικές της στήλες η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Τα ελληνικά μετρητά πλημμυρίζουν το Λονδίνο» και υπέρτιτλο «Ζάμπλουτοι Πελοποννήσιοι επενδύουν μαζικά σε πανάκριβα ακίνητα στην βρετανική πρωτεύουσα».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ήδη από την Άνοιξη του 2010, εύποροι Έλληνες που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους κατέληξαν στην αγορά διαμερισμάτων στο Λονδίνο.
 
Όπως ακριβώς η βρετανική μέση τάξη αγόραζε επί σειρά ετών φτηνές παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, έτσι τώρα τα μέλη της ελληνικής ‘υψηλής κοινωνίας’ έπεσαν με τα μούτρα στην αγορά βρετανικών ακινήτων επωφελούμενοι και από την διολίσθηση της αξίας της βρετανικής λίρας.
 
Κοινή είναι η εκτίμηση – αναφέρει ο αρθρογράφος – ότι ο λόγος που οι Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα δεν είναι μόνο η διασφάλιση των καταθέσεών τους αλλά και η ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά.
 
Πληθαίνουν επίσης οι Έλληνες αγοραστές που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Αγγλία και για τον λόγο αυτό μεταφέρουν την οικοσκευή τους και αναζητούν στέγη για να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, προσθέτει ο αρθογράφος.
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Έλληνες αποτελούν τους καλύτερους πελάτες για τους κτηματομεσίτες του Λονδίνου, καθώς διαθέτουν πολλά χρήματα και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, στο βαθμό που στην πλειονότητά τους, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να επενδύσουν τα χρήματά τους και όχι να ζήσουν οι ίδιοι εκεί.
 
Οι Έλληνες επενδυτές στρέφονται προς συγκεκριμένες περιοχές του Λονδίνου ακόμα κι εκείνες πουν θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβές, προσθέτει. Καταλήγοντας, ο αρθογράφος αναφέρει ότι το Λονδίνο είναι ελκυστικό για τους Έλληνες επειδή υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας-Αγγλίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην πόλη μια πολυπληθής και οικονομικά σφριγηλή ελληνική παροικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: