Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ώρα του «τραπεζίτη». Η ώρα του Λουκά Παπαδήμου (02:11, 10 Νοε 2011 | tvxsteam tvxs.gr)


..............................................................

Η ώρα του «τραπεζίτη». Η ώρα του Λουκά Παπαδήμου

tvxs.gr/node/75542
 
Δικαιώθηκαν  άπαντες που εκτιμούσαν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος  αργά ή γρήγορα θα αναλάμβανε επιτελικό ρόλο στη αντιμετώπιση της  οικονομικής κρίσης. Τελικά αναλαμβάνει τον κορυφαίο. 


Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι ένας συνηθισμένος τραπεζίτης με καλό βιογραφικό. Θεωρείται από τους διακεκριμένους Έλληνες στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, με ευρεία αποδοχή στις Βρυξέλλες  και ακαδημαϊκές περγαμηνές (τακτικό μέλος μάλιστα της Ακαδημίας Αθηνών από το 2006). Τραπεζίτης με πολιτική σκέψη, καλείται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας εδώ και δεκαετίες. Στενός συνεργάτης και φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, θεωρείται από τους αντιπάλους του ύποπτος για το μαγείρεμα των στοιχείων με τα οποία κατηγορείται η Ελλάδα ότι μπήκε στην ευρωζώνη. 
Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει, αλλά η κυρίως ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη Βοστώνη, εξάλλου, απ' όπου επιστρέφει τώρα, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994. Τον επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά ο Κώστας Σημίτης το 1996 τον διόρισε ουσιαστικά «πρωτεργάτη» του εγχειρήματος  της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη.  Το 1999 δεν δίστασε να μιλήσει για τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε μεγάλες αντιδράσεις σε κυβερνητικούς κύκλους. Οι επικριτές του υποστηρίζουν όμως ότι θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η φιύσκα δεν ήταν ακόμη ορατή στους πολλούς που εξακολουθούσαν να ποντάρουν, για να χάσουν αργότερα τα λεφτά τους.  Στο ελληνικό διαδίκτυο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου εμπλέκεται με την περίφημη δήλωση ότι «το Χρηματιστήριο θα φτάσει στις 7000 μονάδες ενώ η πτώση του ΧΑ έχει ημερομηνία λήξης τις εκλογές του 2000». Η δήλωση ωστόσο, ανήκει στον τότε υπουργό Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος  το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Την ίδια χρονιά  τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι δεν  ήταν λίγες οι φορές που χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, όπως είχε κάνει και νωρίτερα ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι ποιά ακριβώς ήταν τα καμπανάκια και  γιατί, από την στιγμή που  δεν εισακούστηκαν, ο κ. Παπαδήμος παρέμεινε στη θέση του συμβούλου ενός πρωθυπουργού που στα οικονομικά τα έκανε θάλασσα.
 Οι φίλοι του κ. Παπαδήμου τον παρουσιάζουν  ακόμη και ως φανατικό υπέρμαχο της "κοινωνικής συναίνεσης", της άποψης δηλαδή ότι κανένα μέτρο και καμμία τομή στο κράτος, στη πολιτική και την οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας. Ομως τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου διακρίθηκαν κατ εξοχήν για την έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης, όπως άλλωστε και η νεοφιλελεύθερη συνταγή της τρόικας για την οποία ο κ.Παπαδήμος δεν έχει διατυπώσει επιφυλάξεις, δημοσίως τουλάχιστον. 
Τελευταία, με άρθρο του στο «Βήμα» πήρε θέση κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του μεγάλου κουρέματος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο περικλείει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ηταν η θέση που υποστήριξαν και οι Ελληνες τραπεζίτες, πράγμα που οδήγησε στην δημόσια αντιπαράθεση τους με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του τελευταίου.
Στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, ο κ.Παπαδρέου βλέπει άραγε τον  τέως σύμβουλο του ή μήπως τον εκπρόσωπο αυτών που θεωρεί ότι τον υπονόμευαν και οργάνωναν την ανατροπή του; Αν ισχύει το τελευταίο, αυτή σίγουρα είναι η αιτία της επιλογής Πετσάλνικου και της χλιαρής υποστήριξης της υποψηφιότητας Παπαδήμου, που όμως προωθούσαν τα ΜΜΕ, ο δεύτερος συνεργός του "μίνι πραξικοπήματος" που ο κ.Παπανδρέου υποφιάζεται  ότι οργανωνόταν εναντίον του. Μπορεί τώρα το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του να δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους με τον Παπαδήμο πρωθυπουργό, αλλά οι επόμενοι μήνες ίσως επιφυλάσουν εκπλήξεις στις σχέσεις των δύο πλευρών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: