Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Στη χώρα του μεταξύ Του Μιχάλη Τσιντσίνη ("ΤΑ ΝΕΑ", 10/10/2011 )

...............................................................

Στη χώρα του μεταξύ

Του Μιχάλη Τσιντσίνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011


Ενα αίνιγμα. Μια μεγάλη αντίφαση. Μια χώρα που παρά την εταιρική της εγγύτητα παραμένει άγνωστη. Χώρα του «μεταξύ». Μετέωρη και ανισόρροπη. Μια τέτοια χώρα προκύπτει από τις περιγραφές των τριών κεφαλών της τρόικας στην κυριακάτικη «Welt».
Οι επιτηρητές διηγούνται, εν είδει παραβολής, μια ιστορία. Κατά τις πρώτες ημέρες τους στην Αθήνα ένας υπουργός είχε την ευγένεια να τους καλέσει σε γεύμα. Εφαγαν, ήπιαν και στο τέλος ο λογαριασμός έγραφε 750 ευρώ. Αρχοντικά, ο υπουργός έβγαλε ένα πενηντάευρο από την τσέπη του και το άφησε για πουρμπουάρ. Τον λογαριασμό ζήτησε να τον στείλουν στο γραφείο του.
Εκτοτε, λένε οι τροϊκανοί, δεν αποδέχθηκαν ξανά πρόσκληση σε γεύμα. Μπορεί η διακομματική παράταξη της Αγανάκτησης να βρίσκει τον διδακτισμό τους αποικιοκρατικό. Ομως, όποιος έχει ζήσει σε αυτή τη χώρα του «μεταξύ» και του «μεταξύ μας» έχει δει και ξαναδεί τέτοια πολιτικά ανδραγαθήματα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του.
Δεν λένε ψέματα οι επιτηρητές. Οπως δεν λέει ψέματα και ο γερμανός επενδυτής που ακολούθησε τον Ρέσλερ στην Αθήνα και εξηγεί στην ίδια εφημερίδα γιατί μπήκε στο αεροπλάνο με όλη την κουστωδία: «Ηθελα να φωτογραφηθώ με τον αντικαγκελάριο. Αυτή η φωτογραφία συμβολίζει για τους Ελληνες ότι έχω υψηλές διασυνδέσεις. Κι αυτό βοηθάει».
Ο επιχειρηματίας δεν είναι σαν τον επίμονο τροϊκανό που αρνείται τα χουβαρνταλίκια των υπουργών για να δώσει το καλό παράδειγμα. Ο επιχειρηματίας ξέρει την πιάτσα. Και είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αυτονόητο: από το να αλλάξεις την Ελλάδα είναι πιο εύκολο εκείνη να σε αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: