Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

"Παραδείγματα για το ειδικό τέλος" (enet.gr, 21:03 Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 ) ή Μήπως ήρθε το ΤΕΛΟΣ;

enet.gr, 21:03 Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Παραδείγματα για το ειδικό τέλος

Μπορεί η κυβέρνηση να έβαλε την είσπραξη του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να «σιγουρέψει» την καταβολή του, ωστόσο οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα χρωστούμενα ενοίκια από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προϊδεάζουν για το αντίθετο. Ορατό είναι το ενδεχόμενο πλέον πολλά σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό καθώς μπορεί είτε ο ιδιοκτήτης να έχει το σπίτι ξενοίκιαστο και να μην έχει να πληρώσει ή ο ενοικιαστής να μην έχει χρήματα για το νοίκι. Σημαντική προβλέπεται η επιβάρυνση ακόμα και για υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και τα χωριά της επαρχίας που θα κληθούν να πληρώσουν ειδικό τέλος με συντελεστή τουλάχιστον 3 ευρώ το τ.μ..



Οι αδικίες στην εφαρμογή του συντελεστή είναι κάτι παραπάνω από προφανείς:
1) Χωριά με συνταξιούχους που παίρνουν στην πλειοψηφία τους αγροτικές συντάξεις των 400 ευρώ, θα κληθουν να πληρώσουν ειδικό τέλος με συντελεστή 3. Δηλαδή για ένα ακίνητο 80 τ.μ., 240 ευρώ.
2) Ακίνητο του 1925 στην περιοχή της Κυψέλης, θα πληρώσει φόρο με συντελεστή 6. Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια στην Κυψέλη, με ακίνητο 100 τ.μ. θα πληρώσει το λιγότερο 600 ευρώ ειδικό τέλος. Εαν δε, έχει και ένα ίδιο διαμέρισμα σε άλλο όροφο που έχει παραχωρήσει π.χ. στη γιαγιά της οικογένειας, θα πληρώσει συνολικά 1200 ευρώ.
3) Σπίτι 50ετίας, 100 τ.μ. στον Άλιμο θα πληρώσει ειδικό τέλος 1.000 ευρώ. Εαν δε είναι καινούριο, όπως τα περισσότερα στην περιοχή, θα πληρώσει έως και 1250 ευρώ.
4) Εάν σε σπίτι κατοικεί άνεργος που έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη προσωρινά να του πληρώνει λιγότερο ή καθόλου νοίκι και ο ιδιοκτήτης δεν βάλει από την τσέπη του το χαράτσι, θα κοπεί το ρεύμα.
5) Σε σπίτι που εργάζεται ο ιδιοκτήτης αλλά τα υπόλοιπα μέλη, σύζυγος και παιδιά, είναι άνεργοι θα ζητηθεί η πληρωμή του τέλους.
Διευκρινίζεται πως τα παραπάνω έχουν υπολογιστεί με βάση την ανώτατη τιμή ζώνης των αντικειμενικών του 2008, την ώρα που το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει με βάση ποιές τιμές θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: