Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

"Αποτέφρωση στο πυρ το εξώτερον" του Μανταίου (Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011)

...................................................................................

Έργο του Τάσου Ζωγράφου
....................................................................................

Αποτέφρωση στο πυρ το εξώτερον

Κισσός Ανατολικού Πηλίου, 11 Αυγούστου, μεσημεράκι.
Μια ζεστή συντροφιά, οι οικείοι και οκτώ φίλοι και φίλες του αξέχαστου Τάσου Ζωγράφου, σκηνογράφου και ζωγράφου που πέθανε πριν από λίγους μήνες, σε ατμόσφαιρα κατανυκτικής συγκίνησης, σκορπούσαμε, με σπονδή από τσίπουρο, από δύο χούφτες ο καθένας, την τέφρα του στα παρτέρια και τα ριζόδεντρα της αυλής του σπιτιού της καρδιάς του στον Κισσό· εκεί όπου ο εξαίρετος αυτός μάστορας και συναρπαστικός άνθρωπος εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού του έργου, με διάκοσμο τις γλυπτές τερακότες του. Η σορός του Τάσου αποτεφρώθηκε στη Βουλγαρία.
Μία μέρα μετά, στις 12 Αυγούστου, ο δήμαρχος -η δημοτική πλειοψηφία έστω- Γλυφάδας έστηνε, «εν μια νυκτί», την «επιχείρηση νεκροταφείο» σε απαγορευμένη, προστατευμένη και αναδασωτέα (μετά από πυρκαγιά) περιοχή του ταλαίπωρου Υμηττού των «αναψυκτηρίων» και των 12, αν δεν απατώμαι, νεκροταφείων. Δώδεκα μέρες τώρα, από τότε που διαπράχθηκε αυτό το (δεν βρήκα ηπιότερο χαρακτηρισμό) αίσχος από τον δήμαρχο Γλυφάδας (με «συνεργό» τον οικείο μητροπολίτη!): αυθαίρετοι (ανατριχιαστικό) τάφοι, το ...περιεχόμενο των οποίων κάποιοι αμφισβητούν, αυθαίρετη (προκάτ) εκκλησία, ταφές (υποτιθέμενες) εσπευσμένες χωρίς τυπικό εκκλησιαστικό τελετουργικό (έκθεση επιθεωρητών Περιβάλλοντος, «Ε» 19/8)· ανήκουστα πράγματα...
Τόσες μέρες -με εξαίρεση τη διαβεβαίωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ότι το (πρώτο στη χώρα) αποτεφρωτήριο ετοιμάζεται- ο περίφημος νόμος για την αποτέφρωση, που ισχύει εδώ και λίγα χρόνια, αλλά είναι ανενεργός ελλείψει αποτεφρωτηρίων, σαν να έχει περάσει ...στο πυρ το εξώτερον. Και όμως τώρα, με αυτή την ελεεινή ιστορία, την πιο ανίερη και βλάσφημη λεηλασία δημοσίου εδάφους που έγινε ποτέ στη χώρα (έχουν καταγραφεί ακόμα δύο κρούσματα στην Αττική, αλλά πολλά χρόνια προτού υπάρξει νόμος για την αποτέφρωση), δίνεται σπάνια ευκαιρία -συγχρόνως και εκ του νόμου δικαίωμα όσων επιθυμούν- να ξεκολλήσει ο νόμος περί αποτέφρωσης από γραφειοκρατικές και ...(ιδιαζόντως προσοδοφόρες) συμφεροντολογικές αγκυλώσεις. Ιδωμεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: