Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

"Θαύματα" από τον Νεόκοπο και "Γρήγορα το σωσίβιο!" του Μιχάλη Μητσού ("ΤΑ ΝΕΑ", 23/8/2011) Ή κανείς δεν είναι αθώος του αίματος...

....................................................................................
 
Θαύματα 

Κύριε Διευθυντά, 
Αν κατάλαβα καλά όλοι οι «φοροαδικημένοι» προσεύχονται στον Αγιο Παντελεήμονα...  

Με τιμή, 

Νεόκοπος

 ............................................................

Γρήγορα το σωσίβιο!

Του Μιχάλη Μητσού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ" Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
 
Eνα σκίτσο που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η «Μοντ» δείχνει την Ανγκελα Μέρκελ να παρακολουθεί από τη στεριά κάποιον που πνίγεται, προφανώς την Ελλάδα. «Αν έχετε ένα σωσίβιο», λέει η γερμανίδα καγκελάριος, «μπορούμε να σας το ρίξουμε».
Ο σκιτσογράφος αναφέρεται φυσικά στην απροθυμία της Μέρκελ να συνδράμει τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη γενικότερα. Μια απροθυμία που προκαλεί όλο και πιο σφοδρές επικρίσεις εναντίον της και ενδέχεται να της στερήσει την τρίτη θητεία. Το 61% των Γερμανών πιστεύει πλέον ότι η κόρη του λουθηρανού πάστορα δεν θα επανεκλεγεί. «Διαμορφώνει την πολιτική της μέρα με τη μέρα», λέει ο Γιόζεφ Γιόφε, εκδότης και διευθυντής της «Ντι Τσάιτ». «Και αυτή είναι πάντα αντίδραση, ποτέ δράση. Δεν υπάρχει ηγεσία από την πλευρά της Μέρκελ, και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».
Η γερμανίδα καγκελάριος μοιάζει να λέει ότι αυτή η κρίση δεν την αφορά. Οι Γερμανοί υπήρξαν πάντα άψογοι, δεν έζησαν ποτέ πάνω από τις δυνάμεις τους, δεν δανείστηκαν χρήματα για να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονταν. Οταν οι άλλοι έκαναν πάρτι, εκείνοι υπέμεναν στωικά την περικοπή των μισθών τους. Αν λοιπόν τώρα βοηθούν, το κάνουν από φιλανθρωπία.
Αλλά αυτή η εικόνα είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι την εποχή των παχιών αγελάδων οι γερμανοί τραπεζίτες δάνειζαν όλο τον υπόλοιπο κόσμο σαν τρελοί. Ακολουθώντας μια φρόνιμη πολιτική στο εσωτερικό, δάνειζαν τους Αμερικανούς, τους Ιρλανδούς, τους Ισλανδούς, και φυσικά τους Ελληνες, για να κάνουν όποια τρέλα ήθελαν. Σε ένα άρθρο του στο «Vanity Fair» που συζητείται πολύ, ο Μάικλ Λιούις προσφέρει μια ψυχαναλυτική εξήγηση: οι Γερμανοί έχουν ταυτόχρονα μια έμμονη ιδέα με την καθαριότητα και με τη βρωμιά. Εξωτερικά είναι πεντακάθαροι και εσωτερικά κοπρολάγνοι. Ολόκληρη η παράδοσή τους είναι γεμάτη με παροιμίες και ανέκδοτα που περιστρέφονται γύρω από τα κόπρανα και τον πρωκτό. Η αγαπημένη λέξη του Χίτλερ, που χρησιμοποιούσε συχνά και για τον εαυτό του, ήταν «σκατοκέφαλος». Ετσι συνέβη και με την οικονομική κρίση: οι γερμανικές τράπεζες που ήθελαν να κυλιστούν λίγο στη βρώμα έπρεπε να απευθυνθούν στο εξωτερικό.
Δεν ωφελεί λοιπόν να ισχυρίζονται ότι είδαν φως κι ανέβηκαν. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση του Βερολίνου να νίπτει τας χείρας της. Οπως λέει κι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, η Γερμανία πρέπει να αντιληφθεί ότι όπως υπήρξε μέρος του προβλήματος, έτσι πρέπει να γίνει μέρος και της επίλυσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: