Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

"Επί σκοπόν, ένοχοι" της Κατερίνας Κατή ("Ελευθεροτυπία", 20/7/2011) Ή "...Η δίκη εξελισσόταν μέσα μα η δικαιοσύνη ήταν απ' έξω..." (Διον. Σαββόπουλος, από το "Μακρύ Ζεϊμπέκικο για τον Νίκο")

 .................................................................................

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011


ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ «ΠΥΡΗΝΩΝ» • 130 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

Επί σκοπόν, ένοχοι



Εκφωνώντας μια ομόφωνη ετυμηγορία επί της ενοχής, που χαρακτηρίστηκε ως «απόφαση παραδειγματισμού και εξόντωσης», η πρόεδρος του δικαστηρίου του Κορυδαλλού μοίρασε στη συνέχεια σαν να 'ταν στραγάλια, 130 χρόνια φυλακής σε επτά κατηγορούμενους στη «δίκη των αποτυπωμάτων», όπως εύστοχα έχει πολιτογραφηθεί η υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». 



Ο επίλογος της δίκης γράφτηκε χθες με δύο απαλλαγές και μια σειρά από βαριές καταδίκες -από 11 μέχρι 37 χρόνια κάθειρξη (κατά συγχώνευση)- με βάση τον νέο νόμο-«τσεκούρι», τον αποκαλούμενο «τρομονόμο νούμερο 2», ένα νόμο που βρήκε αρωγό στα πρόσωπα των τριών δικαστών που συγκρότησαν τη σύνθεση του δικαστηρίου, οι οποίοι εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στην επιμέτρηση των ποινών αλλά και αρνούμενοι την αναστολή εκτέλεσης ποινής, που αιτήθηκαν όπως εδικαιούντο, η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και ο Παναγιώτης Μασούρας.

«Καλύτερα να συμμετέχει κανείς σε παραδικαστικό κύκλωμα σ' αυτή τη χώρα παρά να δικάζεται για κατσαρόλες», είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Ζωή Κωνσταντοπούλου (συνήγορος Καρακατσάνη), βλέποντας το αίτημα όλων των υπερασπιστών για αναλογικότητα να πέφτει στο κενό.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν δυσμενέστερη από την εισήγηση του εισαγγελέα, Δημήτρη Δασούλα, και ως προς την ενοχή και ως προς το ύψος των ποινών και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών και ως προς τα δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν για αναστολή εκτέλεσης ποινής (σ.σ. ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνουν δεκτά)
Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για περισσότερες πράξεις από αυτές που είχε προτείνει ο εισαγγελέας και άκουσαν μεγαλύτερες ποινές από τις ποινές της εισήγησής του.
Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Βαρελά, κάποιες από τις φορές που ανέβηκε στην έδρα για να εκφωνήσει αποφάσεις απηύθυνε ερωτήσεις στον εισαγγελέα για το περιεχόμενο εισηγήσεων που ήδη είχε διατυπώσει, κάνοντας τους παράγοντες της δίκης να αναρωτιούνται, αν πράγματι άκουγε τις προτάσεις του κ. Δασούλα... (το ρεπορτάζ συνεχίζεται)
 ..................................................................................

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Χθες στο δικαστήριο

Μάτια ερμητικά κλειστά. Απέναντι στους αρχιερείς της μίζας που τους χάσανε στο δρόμο, στα παραδικαστικά κυκλώματα που τα 'ριξαν στα μαλακά, στους μεγαλοεμπόρους ναρκωτικών που τους βλέπουν «δυστυχισμένους» χρήστες, στον εσμό αυτών που ακόμη περιμένουν χαλαρά στο σπίτι τους να κληθούν σε απολογία για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης (βλέπε ομόλογα, Βατοπεδινούς, Siemens).
Και μάτια ορθάνοιχτα.
Για να δουν τον «κλονισμό των συνταγματικών δομών της χώρας» από τις εκρήξεις με κουζινικά που δεν έκαψαν ούτε τα φύλλα από τις παρακείμενες γλάστρες.
Μέχρι και ο εισαγγελέας της έδρας χθες είδε την ανακολουθία και ζήτησε επιεικέστερες ποινές, με βάση αυτές του τρομονόμου νούμερο δύο, αλλά και αναστολή στην ποινή δύο κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν με στοιχεία όπως αποτυπώματα σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.
Πειραγμένη ζυγαριά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: