Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πού συναντιώνται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Έλσα Παπαδημητρίου;









Πού συναντιώνται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Έλσα Παπαδημητρίου;







Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο τόπο ερωτικών συνευρέσεων, ούτε μυστικών συνωμοτικών κινήσεων που βυσσοδομούν εναντίον της κοινωνίας. 
Αν δεν ήταν κι αυτοί "παιδιά" αυτού του άθλιου κομματικού συστήματος που μας ταλαιπωρεί, άντε εδώ και 4ο χρόνια - για να μην πω από γενέσεως αυτού του κρατιδίου που λέγεται "Ελλάς", ώστε να μην αμφισβητεί κανείς τις προθέσεις τους...
...θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι συναντώνται στη σφαίρα της αυτονομίας και της ελευθερίας του σκέπτεσθαι, του αποφασίζειν και του πράττειν, θεμελιωδών δηλαδή δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, από την Γαλλική Επανάσταση διακηρυγμένων. Με την έννοια ότι, αν και η απόφαση και η επιλογή του καθενός διαφέρει (εναντίον του μεσοπρόθεσμου ο πρώτος, υπέρ η δεύτερη) συναντώνται στον κοινό τόπο της άρνησης να στοιχηθούν σαν πρόβατα στα κομματικά κοπάδια και παίρνουν το θάρρος της γνώμης τους όπως ταιριάζει σε ελεύθερους ανθρώπους και πολίτες.  
Πώς θα μπορούσα βέβαια να αφήσω ασχολίαστη την αντίδραση των "ποιμένων" με την εκδίωξη από τον ένα και την "ανακούφιση" και την "επικύρωση" του άλλου, αντιδράσεις πανικόβλητες, κατά τη γνώμη μου, σαν να επρόκειτο για διαφωνίες ιδεολογικές ή στρατηγικής σημασίας. Σιγά, βρε τσοπαναρέοι μας, διαφωνίες επί της τακτικής εξέφρασαν, δεν έγιναν ξαφνικά κομμουνιστής ό ένας και σοσιαλίστρια η άλλη, διαφορετικές γνώμες για την αντιμετώπιση της κρίσης διατύπωσαν. 
   Αλλά, φαίνεται, ότι η δημοκρατία μας, αυτή η καρικατούρα δημοκρατίας, που ανεχόμαστε από το 1974 και μετά, δεν θέλει ελευθερόφρονες πολιτικούς, όπως και η παιδεία μας, κι αυτό είναι το χειρότερο,  δεν θέλει ελευθερόφρονες δασκάλους, ούτε και ελευθερόφρονες μαθητές, δηλ. αυριανούς ελεύθερους πολίτες και πολιτικούς. Υποταγμένους τους θέλει, υποταγμένους στους όποιους ισχυρούς, ξένους και δικούς, που αγοράζουν και πουλάνε, εδώ και 200 χρόνια, αυτόν τον κακοπαθημένο τόπο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: