Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Αγανάκτησαν" και παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος... (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=402893)


«Αγανάκτησαν» και παραμένουν στην Πλατεία Συντάγματος



«Αγανάκτησαν» και παραμένουν στην Πλατεία Συντάγματος
Με συνθήματα κατά των πολιτικών διαδήλωσαν όσοι ζήλεψαν τις εικόνες από την Ισπανία

Αθήνα 

Περισσότερες από 30.000 ανθρώπων βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την οικονομική κρίση και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο αριθμός όσων πέρασαν χθες από το Σύνταγμα, δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί, αφού κάθε μία-δύο ώρες μεγάλη μερίδα του κόσμου ανανεωνόταν από καινούργιους συμπολίτες μας που έφταναν στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας. Οι διαδηλωτές παρέμειναν την Πέμπτη το πρωί στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Αμαλίας η οποία τελικώς γύρω στις 8.30 αποκαταστάθηκε.


Σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, στο ίδιο πνεύμα με τις ανάλογες καταλήψεις πλατειών στην Ισπανία, από το εκεί κίνημα των «αγανακτισμένων» που ιδρύθηκε στις 15 Μαϊου, χιλιάδες Ελλήνων, κυρίως νέων, αλλά και όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία εντυπωσίασε με τον όγκο της και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Ειρηνική διαδήλωση
Το κυριότερο: ειρηνικά! Επρόκειτο για μία συγκέντρωση τελείως διαφορετική από τις... συνηθισμένες στη χώρα μας. Κανένα επεισόδιο, καμία μολότοφ και μοναδική συνέπεια της συγκέντρωσης το... κλείσιμο των δρόμων γύρω από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, καθώς όσο περνούσε η ώρα τόσο περισσότερος κόσμος κατέφτανε στο ραντεβού που είχε δοθεί. Και με ελάχιστη παρουσία της αστυνομίας.

Συνθήματα και... ψεύτες
Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τις 18.00, αλλά όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι Αθηναίοι έδιναν το «παρών» με βασικό σύνθημα «Ψεύτες – Κλέφτες». Το σύνθημα, που φέρεται να έλεγαν οι Ισπανοί στις δικές τους διαδηλώσεις - «Κάντε ησυχία για να μη ξυπνήσουμε τους Ελληνες» - φαίνεται ότι χτύπησε τους συμπολίτες μας στο ευαίσθητο σημείο τους, στο φιλότιμο, και αποφάσισαν να απαντήσουν με τη δυναμική παρουσία τους. Από τις εισόδους του Μετρό εκατοντάδες αποβιβάζονταν στον σταθμό του Συντάγματος δηλώνοντας με την παρουσία τους αυτό που έλεγαν μεταξύ τους:
«Δεν πάει άλλο».
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκέντρωση ένα πανό, γραμμένο στην ισπανική γλώσσα, που ζητούσε «Αληθινή Δημοκρατία τώρα!», όπως είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων στις ισπανικές πλατείες, αλλά και ακόμη ένα, σε ισπανικά και ελληνικά, το οποίο ανέγραφε «Ξυπνήσαμε, τι ώρα είναι; Ωρα να φύγετε». Δεν έλειψαν ούτε - υβριστικά - συνθήματα κατά της Βουλής, των πολιτικών, αλλά και αρκετές ομαδικές «χειρονομίες» κατά του κτιρίου του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Νέοι και γέροι

Νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, αλλά και μεγαλύτεροι, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους, ή νέα ζευγάρια, έδιναν το δικό τους στίγμα σε μια διαμαρτυρία που ξέφευγε από τις συνηθισμένες: χωρίς έκτροπα, χωρίς κουκουλοφόρους, χωρίς δακρυγόνα, χωρίς παρατράγουδα, οι Αθηναίοι εξέφρασαν την απελπισία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Οι περισσότεροι δήλωναν ότι ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία και έδωσαν το «παρών» είτε μέσω του Facebook και των κοινωνικών δικτύων, είτε μέσω φίλων τους που τους παρότρυναν να κατέβουν στην πλατεία Συντάγματος σε μία, όπως τονίζουν, «ακομμάτιστη» διαμαρτυρία. Τελικά όπως όλα δείχνουν εκεί που απέτυχαν τα πολιτικά κόμματα, πέτυχαν τα κοινωνικά δίκτυα.

«Ας δουλέψουν»

Σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στους πολιτικούς της χώρας, ένας διαδηλωτής απάντησε ότι τους καλεί να δουλέψουν όπως οι απλοί πολίτες της χώρας, για να καταλάβουν πόσο δυσβάσταχτες θυσίες τους ζητούν. «Ας δουλέψουν για ένα μήνα σε καφετέρια, ας δοκιμάσουν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα και να αγωνιούν καθημερινά να το ξεπληρώσουν, ενώ δεν καταφέρνουν καν να ζήσουν τα παιδιά του και ύστερα να πείσουν το λαό να δεχτεί τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Η συγκέντρωση γιγαντώθηκε όταν έφτασε στην πλατεία Συντάγματος η πορεία που είχε οργανώσει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Οι συγκεντρωμένοι τούς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό δηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Με δύο γερανούς ανήρτησαν στην πλατεία Συντάγματος ένα πανό τεραστίων διαστάσεων που έγραφε : «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

Συγκεντρώσεις παντού
Ανάλογη συγκέντρωση έγινε επίσης χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον Λευκό Πύργο, επίσης με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ σε κάθε μεγάλη ελληνική πόλη διοργανώθηκαν επίσης συγκεντρώσεις. Στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στον Βόλο, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και στα Χανιά, αλλά και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε κάθε μεγάλη ελληνική πόλη με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου.


Παράδειγμα η Ισπανία
Την ώρα που στην Ελλάδα η πρώτη οργανωμένη απόπειρα για διαμαρτυρία στέφθηκε από επιτυχία, για δέκατη μέρα χθες, οι πλατείες ισπανικών πόλεων παρέμειναν υπό ειρηνική «κατάληψη» από το κίνημα των «αγανακτισμένων». Από τις 15 Μαΐου και εξαιτίας των τοπικών εκλογών που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» με σύνθημα «Αληθινή Δημοκρατία, τώρα!» συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του, τουλάχιστον ως την προσεχή Κυριακή όταν και οι συνελεύσεις στις πλατείες θα κληθούν να αποφασίσουν για την πορεία της κινητοποίησης. 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=402893
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: