Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Εσύ τι θα κάνεις;" του Γ. Παπαδόπουλου- Τετράδη ("Ελυθεροτυπία", 2/5/2011



   

Εσύ τι θα κάνεις;

Πόσο θα τραβήξει αυτή η κατάσταση; Και η μοναδική υπεύθυνη απάντηση είναι: Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο επόμενο διάστημα και κανείς δεν ξέρει πόσο θα τραβήξει αυτή η κατάσταση.
ΤΑ πράγματα θα γίνουν χειρότερα γιατί η οικονομία στηρίζεται στην οικονομική δύναμη των καταναλωτών. Οι καταναλωτές έχουν υποστεί πλήγμα μόνο στο εμπόριο, στις συντάξεις, μερικά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην απώλεια των 13ου και 14ου μισθών. Θα πεις κανείς: Μόνο είναι αυτό;
Ο ΛΑΟΣ δεν θέλει να δει ότι έρχεται μια μεγάλη περικοπή στις αμοιβές όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που αριθμούν πάνω από 200.000 κόσμο. Επίσης, διστάζει να πιστέψει, ότι οι περισσότερες επικουρικές συντάξεις θα ψαλιδιστούν αγρίως, αν δεν κοπούν.
ΤΑ πράγματα θα γίνουν χειρότερα γιατί οι καταναλωτές, τρομοκρατημένοι από την ανασφάλεια, που σπέρνουν οι φήμες, οι πραγματικοί αριθμοί στις τσέπες τους και, κυρίως, τα μισόλογα και οι αξεκαθάριστες κουβέντες της κυβέρνησης, έχουν περιορίσει το ξόδεμα, με αποτέλεσμα να παγώσουν την αγορά.
ΕΤΣΙ, περιορίζεται ο τζίρος των μαγαζιών και της οικοδομής, οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις κλείνουν, υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους ή κομμάτι του μισθού τους.
ΟΛΟ και πιο πολλοί υπάλληλοι και μικροεπιχειρήσεις πληρώνουν όλο 

και λιγότερους φόρους, το κράτος έχει όλο και λιγότερα έσοδα, που λιγοστεύουν και από την απροθυμία των εφοριακών να δουλέψουν για λιγότερα επιδόματα.
Η ΠΑΛΙΑ κινητήρια δύναμη της (παρα)οικονομίας, η μεταχρονολογημένη επιταγή, έχει χάσει την αξία της και η αγορά προσπαθεί απλώς να συντηρηθεί, πουλώντας και αγοράζοντας τα στοιχειώδη.
Ο ΡΥΘΜΟΣ αυτός οδηγεί σε μαθηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, που, όμως, είναι η κινητήρια δύναμη της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας.
ΑΠΟ την άλλη πλευρά, τα αγαθά παραμένουν σε ψηλές τιμές και δεν ακολουθούν τον ρυθμό καθίζησης των αμοιβών. Η πρακτική, οι μισοί Ελληνες να κλέβουν τους άλλους μισούς, συνεχίζεται.
Ο ΤΟΜΕΑΣ των επαγγελμάτων, που αισχροκερδούν και φοροδιαφεύγουν, παραμένει ανέγγιχτος και η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να τον αγγίξει πραγματικά. Πρόκειται για σχεδόν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μεσάζοντες, ένα μεγάλο μέρος των εμπόρων και των μικρών επιχειρηματιών.
ΑΥΤΗ η ανισοκατανομή στα βάρη έχει αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εσόδων του κράτους, αλλά και του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, που αναγκάζονται να πληρώσουν με μικρότερες αποδοχές.
ΥΠΑΡΧΕΙ τέλος σ' αυτή την πορεία; Φυσικά. Είτε μια κυβέρνηση από επαγγελματίες και σοβαρούς ανθρώπους, που πονάνε πραγματικά και τον τόπο και τους πολίτες, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, είτε ο αγανακτισμένος λαός ξεσπάει βίαια πάνω στο σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα.
ΣΤΗΝ πρώτη περίπτωση, ο λαός θα πρέπει να ξέρει, ότι η εποχή της λαμογιάς και της συμμετοχής στην επαγγελματική, κοινωνική, εκπαιδευτική, συνδικαλιστική απάτη τελείωσε. Κι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με την τρόικα ούτε με το Μνημόνιο. Εχει σχέση με μια περίοδο τουλάχιστον 30 ετών λαϊκής διαφθοράς.
ΣΤΗ δεύτερη περίπτωση, ο λαός θα πρέπει να ξέρει, ότι συνήθως οι πιο αμοραλιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις κυριαρχούν μέσα από το χάος.
ΘΑ περάσουμε χειρότερες μέρες; Αναμφισβήτητα. Και ακόμα χειρότερες όσο ο λαός δεν συνειδητοποιεί ότι ο κατακτητής μπήκε στο σπίτι του, γιατί το σπίτι του ήταν ξέφραγο.
ΕΝΑ εξαιρετικής ομορφιάς σπίτι με έναν εξαιρετικής ομορφιάς περίβολο, βρώμικα, αφρόντιστα, σαπισμένα, ετοιμόρροπα, χρεωμένα.
ΕΠΕΙΔΗ ιδιοκτήτες και επιστάτες ζούσαν υποθηκεύοντάς τα σε ξένους τοκογλύφους. Αυτή είναι η χώρα σήμερα και χθες. Αύριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: