Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αποικιοκρατία ή "απελευθέρωση" ; Όταν το ψευτοδίλημμα γίνεται εφιαλτική πραγματικότητα...



ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Βραβεύτηκε φωτογραφία-σοκ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 από "ΤΑ ΝΕΑ-online"
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2011 15:15
Web-Only



Το συγκλονιστικό πορτρέτο της νεαρής Αφγανής που κακοποιήθηκε από τον σύζυγό της είναι αυτό που κέρδισε σήμερα το βραβείο World Press Photo. 



Η φωτογραφία της Μπίμπι Αίσα, 18 ετών, από την επαρχία Ορουζγκάν στο Αφγανιστάν, με κομμένη τη μύτη είχε ληφθεί από την φωτογράφο Τζόντι Μπίμπερ για το περιοδικό TIME. 

Η νεαρή από το Αφγανιστάν είχε εγκαταλείψει το σύζυγό της λέγοντας ότι την κακοποιούσε. Τότε, διοικητής των Ταλιμπάν, έδωσε εντολή για την 18χρονη να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και ο σύζυγός της της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά. 

«Είναι μια απίστευτα σκληρή εικόνα. Στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα στον κόσμο. Περίπου το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες ζουν ακόμη κάτω από άθλιες συνθήκες και δοκιμάζονται από τη βία» δήλωσε ο Ρουθ Έικχρορν, ένας εκ των κριτών του διαγωνισμού.


..........................................................................................

Και η ηλεκτρονική "Ελευθεροτυπία" συμπληρώνει: 



Στη φωτογραφία της Τζόντι Μπάιμπερ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Time την 1η Αυγούστου, γίνεται αισθητή η αντίθεση της ομορφιάς της με την ασχήμια των αποτελεσμάτων της βίας.


Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι επέλεξε αυτή τη φωτογραφία γιατί, παρόλο που είναι συγκλονιστική, περνά ένα μήνυμα για τη βία κατά των γυναικών. Η 18χρονη κοπέλα της φωτογραφίας, Μπίμπι Αΐσα βοηθήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και πλέον ζει στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: