Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Σταδίου 23 - Λόγος για το κακό που βαραίνει πάνω μας αντί για το τραγούδι των Φατμέ...



Σταδίου 23

******Μεσημέρι, παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Στάθηκα στο πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου, ακριβώς μπροστά από τον αριθμό 23. Πόσοι θυμούνται σήμερα, τι είχε συμβεί εκεί πριν από μόλις οκτώ μήνες; Σταδίου 23, το καμένο κτήριο της τράπεζας Marfin Egnatia, όπου πέρσι, τον Μάιο, τρεις υπάλληλοι της τράπεζας έχασαν τη ζωή τους από ισχυρές βόμβες μολότοφ που τις εκσφενδόνισαν κουκουλοφόροι διαδηλωτές. Τους σκότωσαν, επειδή σε ημέρα απεργίας δεν απεργούσαν αλλά εργάζονταν. Στην Ελλάδα, η απεργία δεν είναι δικαίωμα· είναι υποχρέωση.
******Σταδίου 23. Κοίταγα, ξανακοίταγα και δεν πίστευα αυτό που διάβαζα. Δες τι πήγαν και έγραψαν οι άθλιοι. Με άσπρη μπογιά και μεγάλα γράμματα. Στο προστατευτικό παραπέτασμα του καμένου κτηρίου που έγινε ο τάφος των τριών υπαλλήλων μπορείτε, λοιπόν, να διαβάσετε το εξής: «Προλετάριοι όλων των χωρών, σταματήστε τη δουλειά».
******Αρρωστημένα μυαλά ή εγκέφαλοι κενοί περιεχομένου; Πρωτογονισμός ή ασυνειδησία; Ετσι κι αλλιώς, βέβηλοι αυτοί που το έγραψαν. Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για προσβολή της μνήμης των τριών θυμάτων. «......... σταματήστε τη δουλειά». Ναι, οι τρεις αδικοχαμένοι σταμάτησαν τη δουλειά τους. Επεσαν νεκροί.
******Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι κάποιοι, «υπερεπαναστάτες», προφανώς, έγραψαν επίτηδες εκεί αυτό το σύνθημα. Αλλά και εάν υποθέσουμε ότι δεν ήξεραν πού βρίσκονταν (πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω), είναι επίσης ανατριχιαστικό το πόσο γρήγορα η λήθη κάλυψε τον τόπο ενός φρικτού εγκλήματος.
«Οι τρεις νεκροί υπάλληλοι της Marfin», έτσι αναφερόμαστε σε αυτούς συνήθως. Ομως έχουν ονόματα: Παρασκευή Ζούλια, 36 ετών· Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών· Επαμεινώνδας Τσακάλης,36 ετών.
Τα ονόματά τους δεν τα θυμόμαστε. Γιατί; Ωστόσο θυμόμαστε (και σωστά) το όνομα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εκείνον τον σκότωσε αστυνομικός, που συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εκείνους, τους «τρεις υπαλλήλους της Marfin», τους σκότωσαν οι μολότοφ των κουκουλοφόρων διαδηλωτών, τους οποίους είδαμε στα βίντεο την ώρα που πετούσαν τις βόμβες· οι δράστες δεν εντοπίστηκαν. Ατιμώρητο τριπλό έγκλημα. Και τώρα, στον τόπο που βρήκαν φρικτό θάνατο, ένα σύνθημα λοιδορεί τη μνήμη τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: