Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

"Έσβησε" ο Πολωνός συνθέτης Χένρικ Γκορέτσκι (1934-2010) (από το ΕΘΝΟΣ - on line)

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια ο διάσημος Πολωνός συνθέτης Χένρικ Μικολάι Γκορέτσκι

Ο διάσημος Πολωνός συνθέτης Χένρικ Μικολάι Γκορέτσκι πέθανε στο Κατοβίτσε (νότια Πολωνία), έπειτα από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 76 ετών. H είδηση έγινε γνωστή στο Γαλλικό Πρακτορείο από μιαυπεύθυνη της εθνικής ορχήστρας του δημόσιου ραδιοσταθμού του Κατοβίτσε, την Μπεάτα Γιανκόφσκα - Μπουρτζίνσκα.


«Επιβεβαιώνουμε με λύπη μας ότι ο Χένρικ Μικολάι Γκορέτσκι είναι νεκρός», δήλωσε από το τηλέφωνο. Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου 1933, ο συνθέτης έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στο έργο του «Συμφωνία αριθμός 3» για σοπράνο και ορχήστρα, με θέματα του πολέμου και του διαχωρισμού σε αργό, έντονο ύφος. Η συμφωνία αυτή του 1976 παρουσιάστηκε το 1977 στο Ρογιάν της Γαλλίας και μετά την επανέκδοσή του το 1992, ο δίσκος έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρωτοποριακό στυλ


Ο Γκορέτσκι γεννήθηκε κοντά στη βιομηχανική πόλη του Κατοβίτσε στη νότια Πολωνία, όπου σπούδασε μουσική και δίδαξε στην Ακαδημία Μουσικής της πόλης. Τα πρώιμα έργα του ήταν σε πρωτοποριακό στυλ και τα μετέπειτα επηρεασμένα από τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε αναπτύξει το μνημειακό ύφος για το οποίο έγινε διάσημος.

Ηταν συχνά σε αντίθεση με τις κομμουνιστικές Αρχές της Πολωνίας και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τη δεκαετία του 1980 για να επικεντρωθεί στη σύνθεση. Ο Γκορέτσκι είχε ολοκληρώσει την τέταρτη συμφωνία του, η πρεμιέρα της οποίας αναβλήθηκε λόγω της ασθένειάς του. Τον περασμένο μήνα, του απονεμήθηκε το Τάγμα του Λευκού Αετού, υψηλότερη τιμή της Πολωνίας. 



Μουσικές αφιερωμένες με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση


στον Κωστή Γιούργο 


και 



τον Περικλή Κοροβέση 


Δεν υπάρχουν σχόλια: