Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Όταν η Ευρώπη είναι πια πολύ κοντά...Γκαζμέντ και Ναταλί νάσαστε καλά...!

Έντυπη Έκδοση 

Αφιερωμένο στον Σαρκοζί

Στη Γαλλία το θέμα των απελάσεων των Ρομ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Συμπτωματικά, την ώρα που διαβάζαμε την είδηση, απολαμβάνοντας τη θάλασσα σε κάποια παραλία της Αττικής, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες ενός περιστατικού.
Ανάμεσα σε ομπρέλες που είχαν καταληφθεί από λουόμενους κι από όλα τα «παραφερνάλια» του φετινού παραθεριστή (από ψυγειάκια και παιχνίδια για την παραλία μέχρι, σχεδόν... απαραιτήτως, το τελευταίο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά), δύο Τσιγγανάκια έπαιζαν και τσαλαβουτούσαν χαρούμενα στο νερό, φορώντας μόνο βρακάκια. Το μεγαλύτερο, 5-6 ετών, στάθηκε μπροστά σε ένα ζευγάρι που έκανε ηλιοθεραπεία προσέχοντας τα παιδιά του και ζήτησε να δανειστεί από ένα σωρό με παιχνίδια μία μικρή πλαστική σανίδα εκμάθησης κολύμβησης. Η γυναίκα συγκατένευσε. Κι ο πιτσιρίκος, πανευτυχής, πήρε το ευτελές παιχνίδι και όρμησε στη θάλασσα, όσο ο άνδρας του ζευγαριού σχολίαζε: «Πάει η σανίδα. Δεν θα την ξαναδούμε».
Να όμως που η πραγματικότητα τον διέψευσε. Σ' ένα δεκάλεπτο, οι μικροί Ρομ επέστρεψαν χοροπηδώντας με τη σανίδα. «Σας την κάνουμε δώρο», τους είπε η μάνα, συγκινημένη από τη συνέπειά τους. «Αλήθεια; Δικιά μας;», μονολόγησε ο πιτσιρίκος, φεύγοντας βιαστικός μπας και οι «ευεργέτες» τού αλλάξουν γνώμη.
Ενα δεκάλεπτο πιο μετά μια περίεργη παρέα κατευθύνθηκε προς την ομπρέλα με τους γονείς: ο 6χρονος πήγαινε μπροστά με το κεφάλι σκυφτό και τη σανίδα επ' ώμου, μαζί με τη θυμωμένη αδελφή του. Ακολουθούσαν και 5-6 ακόμα έφηβοι Ρομ. «Μου τη χάρισαν, σου λέω», φώναζε ο πιτσιρίκος, εις μάτην. Η δύσπιστη κοπελίτσα στάθηκε μπροστά στους γονείς. «Φέρνουμε αυτό», τους είπε, δείχνοντας τη σανίδα. «Μα... του το χαρίσαμε», επιβεβαίωσε η μάνα. Η παρέα έμεινε άφωνη, η κοπελίτσα ψέλλισε «σίγουρα;» κι ο αδελφός της φωνάζοντας «σ' το 'πα», βούτηξε στη θάλασσα με το νέο του απόκτημα των 5 ευρώ. Ενα αυτονόητο αξεσουάρ θαλάσσης για τα άλλα παιδιά, για εκείνον υπήρξε ένα ουρανοκατέβατο και καθόλου αυτονόητο δώρο. Αν και μάλλον το μεγαλύτερο δώρο το πήραμε απ' αυτόν όλοι οι υπόλοιποι: ένα μάθημα υπέρ του πολιτισμού και κατά της προκατάληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: